Direct door naar content
Sport van de week: Running Blind afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: Running Blind

01 november 2023

Ben jij op zoek naar een leuke sport? Dan valt er veel te kiezen, want er zijn veel sporten om te kiezen. We brengen je graag op ideeën door sporten uit te lichten waar je misschien nog niet eerder aan hebt gedacht. Deze week: Running Blind!

Running Blind is in Nederland een populaire sport geworden onder sporters met een visuele beperking door de gelijknamige organisatie 'Running Blind'. Zij zorgen al vijftien jaar dat blinde en slechtziende sporters mee kunnen doen aan de loopsport. De stichting begon in Rotterdam en in 2012 kwam daar een afdeling in Den Haag bij en ondertussen is het aantal regiogroepen gegroeid naar 14 door heel Nederland. Deze trainingsgroepen zijn onderdeel van reguliere loopgroepen en een atletiekvereniging, waardoor inclusief sporten wordt gestimuleerd.

Met een buddy

Hardlopen bij Running Blind betekent dat je samen loopt met een buddy. Hij of zij is je begeleider en vooral je loopmaatje op straat, in het park of op een atletiekbaan. Hoe werkt dat? Meestal loop je aan een koordje mee met je buddy. Denk nu niet dat je op sleeptouw wordt genomen, want jij bepaalt altijd het tempo. Om duidelijk te maken dat het te hard gaat spreek je van tevoren een bepaald commando af, zoals ‘Ho!’. Als jij sneller wilt kun je daar natuurlijk ook een kreet over afspreken. Onderweg zal je buddy je ook op tijd zeggen als er een opstapje, een tak of een gat in de weg aan komt. Je moet dus echt op je buddy kunnen vertrouwen. Daarom is het ook belangrijk dat jullie elkaar goed leren kennen voor je begint.

Samen naar een hardloopevent

Als jullie op elkaar zijn ingespeeld dan zul je merken hoe leuk hardlopen is. Je bent lekker in de buitenlucht aan het bewegen en als het lekker gaat weet je niet meer van ophouden. Voor je het weet loop je 5 of 10 kilometer. Ook kun je natuurlijk aan een hardloopevenement meedoen. Omdat je het samen doet is dat ook nog eens heel erg gezellig!

NN Running Blind Weekend

Wil jij een keer ervaren hoe het is om met een visuele beperking aan een loopevenement mee te doen? Dan is het NN Running Blind Weekend op zaterdag 18 en zondag 19 november voor zowel de beginnende als gevorderde loper een mooie kans! Nationale-Nederlanden (NN) organiseert dit bijzondere event in samenwerking met Uniek Sporten als onderdeel van de NN Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Tijdens het NN Running Blind Weekend worden de deelnemers volledig ontzorgd: van een startnummer in braille tot aan het vinden van een buddy als je die nog niet hebt. Het belooft een unieke ervaring te worden voor Running Blind lopers.

Op zaterdag 18 november staan de NN Mini Running Blind (800 meter, speciaal voor kinderen) en de 7 kilometer op het programma en op zondag 19 november de 15 kilometer. De meest ervaren lopers met een visuele beperking strijden met elkaar om de titel van het officieuze Nederlands Kampioenschap Running Blind.

Ga voor meer informatie en aanmelden direct naar runningblind.nl. Zien we je daar?

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: