Direct door naar content
Sport kan buitensluiten kinderen met handicap voorkomen  afbeelding nieuwsbericht

Sport kan buitensluiten kinderen met handicap voorkomen

14 november 2023

Kinderen met een beperking hebben helaas vaak het gevoel dat ze worden buitengesloten. Dat blijkt uit een onderzoek onder 700 kinderen met en zonder beperking in de leeftijd van 6 t/m 18 jaar van de Stichting Het Gehandicapte Kind. Dit onderzoek laat de stichting elk jaar doen aan het begin van de Week van het Gehandicapte Kind. Sport kan mogelijk een oplossing bieden bij dit probleem, want bij heel veel inclusieve verenigingen kunnen kinderen met en zonder beperking heel goed samen sporten.

In het onderzoek geeft 22% van de kinderen met een beperking aan (heel) vaak of altijd buitengesloten te worden. Bij kinderen zonder beperking is dit slechts 5%. Zelfs 4 op de 5 kinderen met een beperking geven aan überhaupt weleens te worden buitengesloten. Stichting het Gehandicapte Kind maakt zich grote zorgen over deze resultaten. Van jongs af aan buitengesloten worden heeft namelijk een levenslang effect op onder andere het zelfvertrouwen. Met een petitie doet de stichting een oproep om te zorgen dat kinderen met een handicap meer kunnen deelnemen aan de samenleving.

Nieuwe vriendjes

In het onderzoek is ook gekeken naar het maken van vriendjes. 3 op de 5 kinderen met een beperking zou graag (meer) vriendjes willen hebben (59%). Onder kinderen zonder beperking is dit 33%. De voornaamste reden dat kinderen met een beperking niet kunnen afspreken met vrienden is omdat zij niet in de buurt wonen, zo geeft 52% aan. Dit komt omdat het speciaal onderwijs waar zij op zitten vaak ver van huis is. Bijna driekwart van de kinderen met een beperking zouden dan ook graag (meer) vrienden willen hebben die in de buurt wonen (73%).

Sport als oplossing?

Dit is een complex probleem waar Uniek Sporten ook graag een bijdrage aan levert. Sportclubs kunnen hierbij mogelijk een oplossing bieden, zeker als ze zich als inclusieve vereniging gaan promoten. Dat zijn clubs waar kinderen met een zonder beperking met elkaar en vooral door elkaar kunnen sporten. Bij sporten als tennis, zwemmen en atletiek is dit bijvoorbeeld heel goed mogelijk!

Meer voorbeelden nodig

Wij laten hier regelmatig voorbeelden van dit soort mooie clubs zien, zoals in dit artikel ‘Zo ziet een een inclusieve vereniging eruit’. Dat soort voorbeelden hebben we meer nodig! Sport jij bij zo’n vereniging, laat het ons dan weten! Wat ook heel erg inclusief is en zeker ook geschikt om meer vriendjes mee te maken: gaming en esports. We horen steeds vaker van kinderen die met een aangepaste controller of andere hardware kunnen gamen. Daardoor maken ze online nieuwe vrienden, maar dat kan natuurlijk ook thuis: de vriendjes zonder beperking op de bank en jij in je rolstoel!

Lees alles over de mogelijkheden over gaming met een beperking bij Uniek Esports.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: