Direct door naar content
Sammie kan nu honkballen met speciale armprothese afbeelding nieuwsbericht

Sammie kan nu honkballen met speciale armprothese

21 november 2023

Het was de grote droom van Sammie (8) om te kunnen honkballen. Omdat hij sinds zijn geboorte al een deel van zijn linker onderarm mist, was dat niet zo eenvoudig. Studenten van de Fontys Pulsed Academy uit Eindhoven hielpen hem daarbij door een speciale armprothese voor hem te ontwikkelen. Sammie is daar natuurlijk dolblij mee!

“Ik wil heel graag sporten, want anders word je dik”, zegt Sammie tegen Omroep Brabant als hij zijn nieuwe armprothese laat zien. Hij zit al op handbal, maar honkbal lijkt hem nog leuker. Dat is nu mogelijk door een speciaal project van studenten Ad-Engineering uit Eindhoven. Zij hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een speciale honkbalarm voor Sammie.

Uit de 3D-printer

De studenten hebben voor die prothese goed geluisterd naar de wensen van Sammie. Hij vond het bijvoorbeeld belangrijk dat de prothese makkelijk aan en uit te doen was. Daarom hebben ze een prothese ontworpen met een speciaal klemsysteem. Als hij daaraan draait hoor je wat klikjes en dan zit het stevig om zijn bovenarm. Aan die 3D-geprinte prothese kan een honkbalknuppel worden geschroefd of een honkbalhandschoen. Op die manier kan hij zowel gooien als vangen.

Bal wegslaan

Noury, een van de studenten, vond het een bijzonder om met Sammie te werken. “Het is heel fijn om zoiets te maken als je weet voor wie je het voor doet. Ik wil het beste geven wat ik heb, want ik wil Sammie niet teleurstellen." Als ze het achtjarige jongetje bezig zien met de knuppel zijn ze allemaal trots op wat ze met elkaar hebben bereikt. "We hebben er drie maanden aan gewerkt en hij zit goed vast, hij kan er mee rondzwaaien en zelfs nu hij hem voor het eerst echt aan heeft meteen lukt het om er een bal mee weg te slaan”, zegt Noury.

Lekker oefenen

Sammie kan eigenlijk alles met één hand, behalve veters strikken. “Hij is gewend om alles met zijn rechterhand te doen. Dus vangen met links moet hij ook nog leren”, zegt zijn vader. Daar kan hij in ieder geval nu lekker op gaan oefenen met zijn knuppel en handschoen. “Ik denk dat ik ook mijn buurman ga vragen of hij met mij wil meedoen. Ik wil ook wel op honkbal, maar we moeten nog even uitzoeken of dat ook echt kan.”

Bron: Omroep Brabant

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: