Direct door naar content
“Je kunt meer dan jezelf denkt” afbeelding nieuwsbericht

“Je kunt meer dan jezelf denkt”

18 december 2023

Na een avondje kermis stapte Tim van der Rijt op zijn fiets. Hij reed naar huis en werd geschept door een auto. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Drie maanden lag hij in coma in het ziekenhuis en daarna verbleef hij nog ongeveer anderhalf jaar in een revalidatiecentrum. Inmiddels gaat het goed met Tim. Hij werkt, hij sport en hij heeft een boodschap: ‘je kunt meer dan jezelf denkt’.

Voor zijn ongeluk volgde Tim een opleiding aan de Hogere Agrarische School, deze heeft hij door zijn ongeval helaas niet kunnen voltooien, en speelde hij volleybal op niveau. Hij zat dicht tegen het nationaal team aan. Door zijn ongeluk kwam daar een abrupt einde aan. “Ik had mijn nek gebroken en hersenletsel opgelopen, Ik kon helemaal niks meer.” Een lang en slopend revalidatietraject volgde. “Ik moest alles opnieuw leren. Echt alles. Eten, drinken, lopen. Alsof je een klein kind aan het opvoeden bent.”

Topsportmentaliteit

Acht jaar later draait hij weer lekker mee en doet hij bijna alles zoals voor zijn ongeluk. Hij speelt zelfs weer volleybal. “Mijn niveau van vroeger haal ik niet meer. In het begin had ik het daar moeilijk mee. Ik weet wat ik kon en wat nu niet meer gaat. Daarom ben ik recreatief gaan spelen, wat hartstikke leuk is. Ernaast doe ik aan zitvolleybal. Daar kan ik mijn topsportmentaliteit in kwijt.

Te veel punten

Hij trainde ook mee met het Nederlands zitvolleybalteam. Of hij daar ooit voor opgeroepen wordt is de vraag. “Mijn beperking is te licht. Je werkt met een puntensysteem waarbij je een maximaal aantal punten in het veld mag hebben. Voor een speler met een zware beperking krijg je weinig punten, voor een speler met een lichte beperking veel. Ik ben te veel punten. Maar goed, het plezier bij de club is er niet minder om. Ik speel en train bijna dagelijks en geniet er volop van.”

Uniek Sporten app

Via de oud-bondscoach van het zitvolleybal, Ger van Heugten, kwam Tim in aanraking met Uniek Sporten. Hij werd uitgenodigd om mee te doen met een video voor op de Uniek Sporten app. “Daar vind je alles op het gebied van sporten en bewegen met een beperking. Je ziet welke sporten er zijn, wat je waar kunt doen, waar je sporthulpmiddelen kunt aanvragen. En er staan video’s op met oefeningen die je thuis kunt doen met een lichte of zware beperking. En ik sta er nu dus ook op, in één van die video’s. Ik moest bepaalde oefeningen met een bal voordoen. Als ik kan helpen om mensen aan het bewegen te krijgen, doe ik het graag.”

Mooi verhaal

Door wat hij heeft meegemaakt, wordt Tim regelmatig gevraagd voor een presentatie. “Dat is superleuk om te doen. Ik heb natuurlijk het een en ander meegemaakt. De klap die ik heb meegemaakt, overleven de meeste mensen niet. En toch ben ik opgekrabbeld. Dat is een mooi verhaal om te vertellen. Je hebt een portie wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Ik ben er wel achter dat als je echt iets wilt, dat je meer kunt dan jezelf denkt.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: