Direct door naar content
Wat vind jij van Wereld Gehandicaptendag? afbeelding nieuwsbericht

Wat vind jij van Wereld Gehandicaptendag?

30 november 2023

Zondag 3 december is het de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking, oftewel Wereld Gehandicaptendag. Deze dag is in het leven geroepen om de discussie over gelijke kansen voor mensen met een beperking op de agenda te houden. Het is wat dat betreft ook een mooie dag om de vraag te stellen: wat vind jij van deze dag?

In 1992 riep de Verenigde Naties 3 december uit tot Wereld Gehandicaptendag. Deze dag heeft als doel om blijvend aandacht te houden voor mensenrechten en gelijke kansen voor mensen met een beperking. De afgelopen jaren is op dit vlak veel veranderd en verbeterd, maar nog altijd is er nog volop gespreksstof over thema’s als toegankelijkheid en inclusie.

Dag voor discussie

Je kunt natuurlijk de vraag stellen of een aparte dag voor mensen met een beperking wel inclusief is. Deze dag is ook juist bedoeld om verbindingen te leggen tussen mensen met en zonder beperking. Op 3 december worden in Nederland daarom ook allerlei debatten en activiteiten georganiseerd op het gebied van sport en spel, werk en inkomen en kunst en cultuur. Daarbij staat het uitwisselen van ervaringen centraal. Een goed voorbeeld daarvan is het Symposium Wereldgehandicaptendag in Rotterdam.

Inclusieve sport

Ook in de sport is nog veel werk te verrichten op het vlak van inclusie. Daar werkt Uniek Sporten hard aan mee. Wij stimuleren bijvoorbeeld dat verenigingen inclusiever worden, waarbij sporters met een zonder beperking samen kunnen sporten. Een goed voorbeeld daarvan is TTV Swift uit Deventer. Wat daar ook aan bijdraagt, is het Uniek Sporten Certificaat. Met dit certificaat kunnen sportclubs laten zien dat ze aangepast sportaanbod op de vereniging hebben en dus speciale maatregelen hebben getroffen.

Sportfondsen straks overbodig?

Met de Sport Deelname Index voor gehandicaptensport brengt Fonds Gehandicaptensport samen met NOC*NSF de sportdeelname van mensen met een beperking in kaart. Dat past in het doel van fonds om in 2030 sporten met een handicap de normaalste zaak van de wereld te maken. Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport, zei daar tegen sportenstrategie.nl over: “Persoonlijk vind ik al langer dat we onszelf in 2030 overbodig moet hebben gemaakt. Dan moet de sportparticipatie van gehandicapte sporters op hetzelfde niveau gekomen zijn als die van niet-gehandicapten. Dus heb je ook geen speciale organisaties meer nodig om dat te bewerkstelligen.” Dat is pas inclusief denken!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: