Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
In de Sportzoeker staan inmiddels 135 verschillende sporten voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Daar zitten misschien ook sporten tussen die je helemaal niet kent of waarvan je niet weet of dat iets voor jou zou kunnen zijn. Daarom lichten we regelmatig sporten uit die de moeite zijn om te proberen. Deze week is dat: Rolstoelrugby!
Rolstoelrugby is een paralympische sport waar eigenlijk drie sporten in samenkomen: basketbal, ijshockey en rugby. Deze ingrediënten zorgen dat het een fysieke balsport is waarbij samenwerken met je team en tactiek een grote rol spelen. Het doel van het spel is eigenlijk heel simpel: je scoort door met de bal onder controle over de doellijn van de tegenstander te rijden. Je moet daarbij met twee wielen over de lijn zijn geweest. Dat klinkt eenvoudig, maar onderweg naar het doel kom je de verdedigers van de tegenpartij tegen die zich letterlijk voor jouw weg gooien.
De sport wordt beoefend door zowel mannen als vrouwen in teams van vier spelers. Bij wedstrijden worden de teams ingedeeld op basis van classificatie van je beperking. Veel rolstoelrugbyers hebben een hoge dwarslaesie, maar het is ook goed te doen als je een beperking aan je armen of benen hebt.
Dit filmpje geeft een goed beeld van hoe gaaf rolstoelrugby kan zijn:
In bovenstaand filmpje gaat er nog gemoedelijk aan toe. Maar als je zoekt ‘Murderball’ dan snap je waarom rolstoelrugby die heftige bijnaam heeft. Het is echt een contactsport waarbij je moet kunnen incasseren en kunnen uitdelen. Je moet dus niet gek opkijken als iemand keihard op jouw rolstoel botst om je uit je evenwicht te brengen zodat je de bal verliest. En andersom mag jij natuurlijk ook op de ander inrijden om de bal af te pakken.
De rolstoelen bij rolstoelrugby zijn door het vele contact met de andere spelers ook extra verstevigd. De wielen zijn bijvoorbeeld al helemaal dichtgemaakt met een metalenplaat om inkomende klappen op te vangen. Verder hebben de stoelen van aanvallers extra bumpers die het moeilijk maken om ze tegen te houden. De verdedigers hebben weer een soort uitstekend rekje om juist de positie vast te houden.
Je kan met rolstoelrugby beginnen op recreatief niveau en dan later doorstromen naar de competitie. In Nederland trainen verenigingen wekelijks in diverse revalidatiecentra aan techniek, kracht en tactiek bij dit uitdagende spelletje.
Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de rolstoelrugby-pagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.