Direct door naar content
Elvira Stinissen leerde door sport beperking accepteren  afbeelding nieuwsbericht

Elvira Stinissen leerde door sport beperking accepteren

12 december 2023

Elvira Stinissen (44) speelde tussen 2001 en 2018 maar liefst 275 zitvolleybalinterlands. Je zou het met zo’n indrukwekkende sportcarrière niet verwachten, maar zij vond de gymles op school vroeger verschrikkelijk. Ze had dan altijd het idee dat ze niet mee kon komen met haar klasgenoten. Door de ontdekking van zitvolleybal leerde ze met haar beperking omgaan.

Elvira speelde in haar jeugd in Wijk bij Duurstede veel buiten met andere kinderen. Met haar prothese kon ze ook gewoon alles: rennen en springen. “Ik was zelfredzaam. Pas op de middelbare school kwam ik in een fase waarin ik me ging afzetten tegen mijn handicap. Gymles vond ik verschrikkelijk. Ook al omdat je in die tijd nog makkelijk aan de kant werd gezet als je niet kon meekomen. Iets wat gelukkig nu wel anders is: tegenwoordig leren aankomende gymdocenten dat ze iedereen juist zoveel mogelijk bij de les moeten houden”, vertelt ze in het AD.

Vliegen

De ontdekking van zitvolleybal rond haar 20ste liet haar een hele nieuwe wereld openen. Els Duijn had haar destijds als Consulent Aangepast Sporten op dat pad gezet. In dit dubbelinterview vertellen Els en Elvira dat die zoektocht niet gemakkelijk was geweest. In haar nieuwe sport was anders zijn eens niet in het nadeel. Ze bleek zelfs door haar sterke bovenlijf tot de beste speelsters te behoren. Elvira mocht daardoor al snel met de ervaren speelsters meedoen, waar ze techniek en tactiek in het zitvolleybal veel van kon leren. “Voor het eerst in mijn leven blonk ik ergens in uit, waarna ik meteen heel fanatiek werd. Echt: ik ging vliegen!’’

Sportjaren

Ze kwam uiteindelijk ook in het Nationale Dames Zitvolleybalteam, waarmee ze aan maar liefst drie Paralympische Zomerspelen meedeed: 2008, 2012 en 2016. Ze stopte uiteindelijk pas in 2018, na wat ze nog steeds een fantastische tijd noemt. “Ik zal die 18 jaar altijd blijven koesteren. Door de sport heb ik mijn handicap leren accepteren.”

ONBEPERKT- podcast

Elvira volleybalt trouwens nog steeds in clubverband bij VV Pijnacker en daarnaast is ook in haar werk veel met sport bezig, want ze werkt als coördinerend beleidsmedewerker op het Ministerie van VWS. Daar houdt ze zich onder andere bezig met inclusie en sport. In de ONBEPERKT-podcast aflevering 11 vertelde ze meer over haar werk en haar visie op de ontwikkeling van parasport: “Mijn missie is het normaliseren van parasport”, zegt ze in de podcast.

Luister de aflevering met Elvira hier terug. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: