Direct door naar content
TV-tip: de documentaire ‘Blind vertrouwen’ afbeelding nieuwsbericht

TV-tip: de documentaire ‘Blind vertrouwen’

09 januari 2024

Een visuele beperking hoeft geen beperking voor je ambities te zijn. Dat is wat de hoofdpersonen van de MAX-documentaire ‘Blind Vertrouwen’ duidelijk willen maken. In deze film volgen we blinde golfer Ronald Boef, (bijna) blinde burgemeester Tjarda Struik en modeontwerpster met kokervisie Annemarie Nodelijk in hun weg om hun doelen te bereiken.

Het is voor mensen met een visuele beperking lastig om een betaalde baan te vinden. Ronald, Tjarda en Annemarie nemen daarom zelf de touwtjes in handen. Zij beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen en gaan oplossingsgericht te werk. Ze balanceren tussen de regie in eigen handen houden en het accepteren van hulp. Lukt het ze om hun ambities waar te maken? Dat zie je in de inspirerende documentaire die over deze drie toppers is gemaakt.

Wereldkampioen golf

De blindgeboren Ronald Boef (47) is geen onbekende voor veel Uniek Sporten-lezers. In 2021 schreven we al over zijn ambitie om wereldkampioen golf te worden. En in oktober vorig jaar over zijn tweede passie: zeilen. In de documentaire wordt hij gevolgd richting het WK golfen voor blinden en slechtzienden in Zuid-Afrika.

Burgemeester

Ook de tweede hoofdpersoon van ‘Blind Vertrouwen’ is al een bekend persoon: Tjarda Struik (37) is al erg populair als ‘blindfluencer’ op TikTok. Vanaf haar kindertijd is zij door een oogziekte steeds minder gaan zien. Ze ziet nu nog vijf procent. Tjarda is werkzaam als programmamanager bij een fonds voor blinden en slechtzienden en actief in de politiek als raadslid. Ze heeft de ambitie uitgesproken om burgemeester te worden. We weten inmiddels dat zij vorig jaar in die missie is geslaagd bij de gemeente Leiderdorp. In de docu zie je hoe haar dat gelukt is.

Een modeshow voor eigen tassenlijn

Annemarie Nodelijk (40) kreeg tijdens haar mode-opleiding een goedaardige hersentumor. Na de operatie raakte Annemaries zicht beschadigd. Met één oog ziet ze zo goed als niets en met het andere oog heeft ze kokerzicht. Annemarie heeft een eigen stichting waarmee ze van alles organiseert voor andere mensen met een visuele beperking. Daarnaast wil ze voor haar eigen tassenlijn een grote modeshow organiseren. 

Idee van Tjarda

Wat nog leuk is om te weten: deze documentaire is ontstaan naar een idee van Tjarda Struik. Haar plan werd de winnaar van ‘Jouw idee op tv’, waar de NPO en Omroep MAX ruim 3.500 ideeën voor kregen ingezonden.

De documtaire ‘Blind Vertrouwen’ is donderdag 11 januari om 22.05 op tv te zien bij MAX op NPO 2. Kun je niet wachten? Hij staat nu ook al op NPO Start.

Foto: MAX

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: