Direct door naar content
Bijna blinde Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp afbeelding nieuwsbericht

Bijna blinde Tjarda Struik nieuwe burgemeester Leiderdorp

15 juni 2023

“Hoi ik ben Tjarda en ik ben bijna blind.” Zo begint ‘blindfluencer’ Tjarda Struik standaard haar filmpjes op TikTok. Na die introductie volgt altijd een uitleg hoe zij dagelijkse taken aanpakt met haar beperkte zicht, bijvoorbeeld hardlopen, een roerei bakken of paardrijden. Haar bijna 195.000 volgers kunnen Tjarda binnenkort volgen bij een nieuwe taak met veel verantwoordelijkheden, ze wordt namelijk de nieuwe burgemeester van de gemeente Leiderdorp.

Tjarda was al politiek actief als VVD-gemeenteraadslid in Zeist. De wens om burgemeester te worden speelde bij haar ook al langer, “alleen had ik niet verwacht dat het nu al zover zou zijn”, zei ze in een interview in het NPO Radio 1 programma Nieuws en Co. Ze gaf in dat gesprek eerlijk toe dat ze het ook wel spannend vond om te solliciteren. "Het woord beperking zegt het al, het beperkt mij bij wat ik doe. Dus kijk ik bij alles, hoe kan ik het toch doen. Soms is het antwoord gewoon 'nee', maar bij andere dingen heb ik gewoon meer hulp nodig.”

Stukken ‘luisteren’

Voor heel veel taken heeft ze zelf al oplossingen. Doordat ze maar vijf procent ziet kan ze geen details waarnemen, maar een stoel kan ze bijvoorbeeld wel vinden. Het lezen van mails doet zij luisterend. Dat gaat ze dus ook doen met de stukken die zij in haar nieuwe functie als burgemeester moet doornemen. Bij het voorzitten van de gemeenteraad zal ze ook een beroep doen op de flexibiliteit van de gemeenteraadsleden. "Het vraagt ook van de gemeenteraad om meer te doen met luisteren, dus naar elkaar luisteren. Zodat ik daardoor ook meer de gelegenheid krijg om een vergadering goed te faciliteren."

Team met burgemeester van Waalre

Tjarda is trouwens niet de eerste burgemeester met een visuele beperking: Marcel Oosterveer ging haar al voor als burgervader van de gemeente Waalre. De twee hebben al veel contact met elkaar over het uitvoeren van de taken van een burgemeester als je blind bent. In het radio-interview kreeg Tjarda nog ingesproken boodschap van hem mee waarin hij haar als advies gaf om het goed kunnen luisteren als kracht in te zetten.

Stoom afblazen met hardlopen

Ze begint overigens nog niet gelijk morgen al. Tjarda is nu officieel voorgedragen en zal naar verwachting op 14 november worden geïnstalleerd. Dan begint een nog drukker leven. Het is voor Tjarda te hopen dat ze nog aan haar passie toekomt: hardlopen. In een interview met Runners World vertelde ze dat ze dat echt gebruikt om stoom af te blazen. En in tegenstelling tot veel hardlopers met een visuele beperking doet zij dat bewust zonder buddy. Ze loopt bewust langzaam met een felgekleurd hesje waar ‘Blind Runner’ op staat. Haar telefoon gebruikt ze om te navigeren. “Op het schermpje van mijn telefoon kan ik net een lijntje onderscheiden. Als ik ben verdwaald, kan ik dat lijntje volgen. Zo kom ik altijd weer veilig thuis. Ik weet letterlijk alles blindelings te vinden.”

Luister het hele interview terug bij NPO Radio 1.

Bekijk ook deze video over haar benoeming van de lokale omroep Unity.nu:

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: