Direct door naar content
Doe net als Tubbergen mee aan de collecte afbeelding nieuwsbericht

Doe net als Tubbergen mee aan de collecte

18 januari 2024

Biedt jouw vereniging aangepaste sport aan? Dan is het interessant om aan de collecte van Fonds Gehandicaptensport mee te doen. Je draagt daarmee niet alleen bij aan het verbeteren van de gehandicaptensport, je kunt er als vereniging ook iets aan overhouden! In Tubbergen wordt dat gezamenlijk met meerdere verenigingen aangepakt, waardoor afgelopen jaar vier clubs een mooie bijdrage voor aangepast aanbod ontvingen.

Door als vereniging huis-aan-huis of via een digitale collectebus te collecteren kun je maar liefst 50% van de opbrengst direct investeren in het aangepaste sportaanbod op de vereniging. De andere helft wordt verdeeld over projecten en subsidies voor aangepast sporten in heel Nederland. Zo help je jezelf én andere sporters! Meld je vereniging aan.  

Collecte verdeeld over clubs

In Tubbergen weten ze al wat deze collecte voor moois kan opleveren. Dat komt ook doordat meerdere verenigingen daar de schouders eronder zetten. De Sportraad Tubbergen organiseert daar de collecte voor Fonds Gehandicaptensport door clusters te maken verdeeld over zes jaar. “Iedere sport is eenmaal in de zes jaar aan de beurt. Sporten die in alle negen dorpen vertegenwoordigd zijn, zoals voetbal en volleybal, organiseren het alleen. De kleine sporten zoals judo, zwemmen en schaatsen, doen het gezamenlijk en verdelen de negen dorpen bij de collecte”, legt Loes Ritzen van de sportraad uit.

Nog nooit plan afgewezen

Sportraad Tubbergen verdeelt na de collecte ook de helft van opbrengst over de verenigingen die daar een aanvraag voor indienen. “De sportclubs die sporten voor mensen met een beperking aanbieden kunnen hun plan indienen en vervolgens kijkt de sportraad gezamenlijk hoe het geld verdeeld wordt. We hebben nog nooit een plan afgewezen, omdat iedereen weet dat we het alleen besteden aan sporters met een beperking. Ook hebben we wel eens een bijdrage geleverd aan de bouw van een sporthal of renovatie van een lift voor het ondiepe bad in het zwembad, maar alleen als het bedoeld is voor mensen met een beperking en het anders niet gerealiseerd kon worden.”

Judomatten en trainingspakken

Afgelopen jaar kon met de collecte vier verenigingen in Tubbergen blij worden gemaakt met een mooie cheque voor specifieke doeleinden. Zo kreeg de judovereniging een bijdrage voor de aanschaf van schuine valmatten, legt Loes uit. “Mensen met een beperking zijn erg bang om te vallen. Op deze manier kunnen zij het vallen goed aanleren. De zwemsportclub heeft een bijdrage gekregen voor materialen. Rolstoelbasketbalclub Rollers Jolly Jumpers heeft een bedrag gekregen voor onderhoud van de rolstoel en een compressor voor het oppompen van banden en ballen. Het G-voetbalteam van VV Reuten kreeg een cheque voor trainingskleding. En tot slot: de Vereniging Aangepast Sporten Tubbergen (VAST) heeft een bijdrage ontvangen voor een trainingspak voor hun deelname aan de Special Olympics Nationale Spelen, die ook hier in Twente werden georganiseerd.”

Inzetten voor sporters met beperking

Doordat de collecte een jaarlijks succes is kan Loes het andere verenigingen zeker aanraden om ook mee te doen. “Als sportraad vinden wij dat alle sporters zich kunnen inzetten voor mensen met een beperking. We willen graag onze inwoners leren en laten zien dat mensen met een beperking tegen heel wat moeilijkheden aanlopen voordat ze kunnen sporten. Ook hun keuze is veel beperkter. Om deze groep het iets makkelijker te maken, daar zetten we ons graag voor in. Ook omdat we met de helft van de opbrengst iets kunnen doen in onze eigen gemeente.”

Doe mee!

Wil jij met je vereniging ook meedoen met de collecte en zo ook 50% van de opbrengst in het eigen aangepast aanbod terugverdienen? Ga dan naar deze website voor meer informatie en een toolkit. Verenigingen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar collecte@fondsgehandicaptensport.nl 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: