Direct door naar content
Sport van de week: waterpolo! afbeelding nieuwsbericht

Sport van de week: waterpolo!

18 januari 2024

Ben jij op zoek naar een (nieuwe) sport die past bij jouw beperking? Het kan dat je daar misschien al even naar aan het zoeken bent. In de Sportzoeker vind je het complete aanbod van alles wat mogelijk is. En dat is vast veel meer dan jij denkt. In die lijst met 135 sporten vind je namelijk ook sporten waar je nog helemaal niet aan had gedacht. Wij geven je daarom graag tips! Wat dacht je bijvoorbeeld van de sport van deze week: waterpolo.

Ben jij een echte waterrat en hou je ook van balsporten? Dan is waterpolo misschien wel helemaal jouw sport! Dit is een teamsport die je zou kunnen zien als handbal in het water. Het komt hierbij aan op snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, balvaardigheid en teamspirit. Het doel van een potje is heel simpel: zo vaak mogelijk de bal in het doel van de tegenstander gooien.

'Gewoon lekker gaan'

Veel zwemverenigingen in Nederland hebben ook een afdeling voor waterpolo. En steeds meer clubs hebben ook een team voor aangepaste sporters. Daar kunnen vaak allerlei sporters samen een team vormen. Linda, de moeder van Teguise, vertelde eerder aan ons waarom waterpolo de ideale sport voor haar dochter bleek. “Ze houdt niet zo van netjes zwemmen, maar dat hoeft niet bij waterpolo. Ze kan daar gewoon lekker gaan. Ze wil vooral zo snel mogelijk zwemmen.” 

Partijtjes

Bij de trainingen van dat G-waterpoloteam doen ze van alles: van dingen opduiken van de bodem tot aan borscrawl zwemmen met een bal. Ze eindigen vaak meet een partijtje, vertelt Linda. “Dan worden ook de echte regels uitgelegd. Ze leren wel wat wel en niet mag om de bal af te pakken.”

Waterbasketbal

Bij steeds meer zwemverenigingen wordt ook een andere balsport in het water gespeeld: waterbasketbal! Dit is net even anders dan waterpolo. Een groot verschil zie je al gelijk aan de doeltjes: dit zijn ronde drijvende baskets. Hier moet je van bovenaf in scoren in plaats van rechtdoor bij waterpolo.

Drijvende basket

Bij een potje van twee keer zeven minuten gaat het dus vooral om het samenspelen en het scoren in de basket van de tegenpartij. Met je team moet je natuurlijk ook zorgen dat de tegenpartij niet bij jullie scoort. Je speelt in teams van vijf, die meestal ook gemengd zijn. Mannen, vrouwen, jongens en meisjes en verschillende handicaps kunnen in hetzelfde team spelen. Zo leer je ook verschillende mensen kennen. En iedereen heeft weer zo zijn eigen krachten, waardoor je samen een sterk team kunt vormen.

Wil je meer weten over deze toffe watersporten? Kijk dan op de pagina over waterpolo of waterbasketbal voor alle informatie en een club bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: