Direct door naar content
Jacco vond in tafeltennis helemaal zijn sport afbeelding nieuwsbericht

Jacco vond in tafeltennis helemaal zijn sport

01 februari 2024

Drie jaar geleden kreeg Jacco uit Papendrecht te horen dat hij een progressieve auto-immuunziekte heeft. Bewegen wordt daardoor voor hem steeds moeilijker. Zijn droom om de marathon van Rotterdam te lopen, zag hij toen ook in rook op gaan. Stilzitten zit niet in zijn aard en daarom is hij ook zo blij dat hij in tafeltennis een sport heeft gevonden waar hij zichzelf in kan verbeteren. Dit jaar doet hij zelfs mee aan het NK paratafeltennis!

Jaco was net aan het trainen voor de marathon van Rotterdam toen hij ziek werd. De auto-immuunziekte die bij hem werd vastgesteld zorgt dat zijn gewrichten onherstelbaar worden beschadigd. Lopen doet hem nu teveel pijn en het kost hem ook te veel energie. Daarom doet hij dat alleen in huis voor kleine stukjes.

Competitie nodig

Behalve trainen voor een marathon was Jaco ook actief in het korfbal en badminton. Juist vanwege zijn sportieve leven was de boodschap over zijn ziekte hard aangekomen, vertelt hij aan Omroep Rijnmond. “Ik ben heel prestatiegericht, ik wil het maximale uit mezelf halen. Dat zag ik op dat moment verdampen." Hij voelde daarom ook snel dat hij weer iets van sport moest gaan doen. Zo begon hij aan zijn eigen zoektocht. "Ik probeerde rolstoelbasketbal, maar die club die ik had gevonden stopte met competitie spelen. Dat is niets voor mij. Ik heb competitie nodig.”

Meedoen

Via zijn zwager kwam hij uit bij paratafeltennis, want hij zat al bij een club. Alexandria 66 heeft met 25 leden ook de grootste afdeling voor deze vorm van tafeltennis voor verschillende beperkingen. Jacco is nu drie keer week op die club te vinden. Het weer kunnen sporten betekent veel voor hem. "Ik heb weer iets gevonden waarbij ik echt kan meedoen. Dat is heel belangrijk. Maar het tafeltennis is ook iets waar ik ondanks de lichamelijke beperking in kan investeren en waar ik beter in kan worden."

Zelfvertrouwen door sport

Dat hij nu iets gevonden heeft om weer in te verbeteren, geeft Jacco veel zelfvertrouwen. “Dan ben je echt nog bezig om het maximale uit jezelf te halen." Met zijn prestatiegerichte houding is hij al heel ver gekomen. Zo stond hij al vaker op het podium en kijkt hij nu uit naar het NK dit jaar. "In december 2021 zat ik in de behandelkamer van de arts en dacht ik dat alles in elkaar stortte, en in juni 2024 doe ik mee aan een NK. Het is al zo'n enorme winst dat ik daar überhaupt sta.”

Lees het hele verhaal met Jacco bij Omroep Rijnmond. Daar vind je ook een mooi filmpje met zijn clubgenoten. Ben je door Jacco geinspireerd geraakt? Ga dan naar de pagina over tafeltennis voor alle informatie over deze sport en en club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: