Direct door naar content
Tweede editie HiPerks gaming toernooi: "Het brengt mensen met en zonder beperking samen" afbeelding nieuwsbericht

Tweede editie HiPerks gaming toernooi: "Het brengt mensen met en zonder beperking samen"

08 februari 2024

Op 17 februari vindt de tweede editie plaats van het HiPerks Accessibility Tournament in Eindhoven. Tijdens dit gaming toernooi komen mensen met en zonder beperking samen om Rocket League te spelen. “Gamen is ook een vorm van sport en trainen”, vertelt Paul van der Made, organisator van het evenement. “Je traint je brein, omdat je tijdens het spel snel keuzes moet leren maken.”

Paul (40) is zelf een fanatieke gamer. Tien jaar geleden krijgt hij een hersenbloeding en moet hij tijdens zijn revalidatie weer alles opnieuw aanleren. Ook het gamen pakt hij weer op. “Het mooie van een gamen is dat iedereen gelijk is in die wereld”, vertelt hij. “Als ik mensen ontmoet via online gaming komt mijn beperking nooit als eerste ter sprake. En als het dan wel naar voren komt, levert het alleen maar meer respect op.”

Zelf heeft Paul ook veel baat gehad bij gamen tijdens zijn revalidatie. "Je traint je brein, omdat je tijdens het spel snel keuzes moet leren maken. Voor sommige personen kan het dus een perfecte aanvulling zijn op hun revalidatieproces", vindt Paul. 

Omdat Paul vindt dat iedereen moet kunnen gamen, richt hij de HiPerks Foundation op. Met gaming als middel wil hij jongeren met een lichamelijke beperking helpen. “Ik vind dat gaming voor iedereen toegankelijk moet zijn, wat je beperking ook is”, aldus Paul. “Daarnaast brengt het mensen bij elkaar en kan het helpen om jongeren uit hun sociale isolement te halen. Zowel online als fysiek is gamen een goed middel daarvoor.”

Tweede editie Rocket League toernooi
Op zaterdag 17 februari organiseert HiPerks voor de tweede keer een toernooi bij Dynamo in Eindhoven (Catharinaplein 21). “Bij de eerste editie hadden we acht koppels en nu hopen we met twaalf koppels te gaan spelen”, legt Paul uit. “Ieder duo bestaat uit minimaal één persoon met een lichamelijke beperking. Op die manier houden we het eerlijker, maar geven we mensen wel de mogelijkheid om ook mee te doen met hun broer, zus of vriend zonder beperking. Zo brengen we die twee werelden ook bij elkaar.”

Er zijn nog een paar plekken over voor deze editie van het toernooi en inschrijven kan via de site van HiPerks. “We willen bij elke editie een beetje leren van de ervaring en vervolgens groeien.” Een droom heeft Paul ook: “Uiteindelijk zou het tof zijn om grote internationale toernooien te organiseren, waar mensen met een zonder beperking samen kunnen gamen. Stap voor stap hopen we dat te bereiken!”

Meer informatie
Wil jij meer informatie over het toernooi of heb jij een andere vraag over aangepast sporten? Neem dan een kijkje op de site van HiPerks! 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: