Direct door naar content
Hoe zwemster Suzie werd ontdekt bij de Talentdag afbeelding nieuwsbericht

Hoe zwemster Suzie werd ontdekt bij de Talentdag

19 maart 2024

Suzie Pellis is pas 16, maar wordt binnen de Nederlandse paralympische zwemselectie als een groot talent gezien. Acht jaar geleden viel ze al op tijdens een Paralympische talentdag en twee jaar terug zwom ze een Nederlands record! Dat ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist, ziet ze niet als een beperking. Zeker niet in het zwembad.

Afgelopen week kwam Suzie voor Nederland uit op de World Series in het Italiaanse Ignano Sabbiadoro. Suzie is niet bepaald iemand die graag opschept of erg onder de indruk lijkt van haar prestaties. Maar dat ze zich op 16-jarige leeftijd weet te kwalificeren voor zo'n groot internationaal toernooi, is wel degelijk bijzonder, zegt haar coach Bram Dekker. “Het komt niet vaak voor dat iemand zo jong zoveel vooruitgang laat zien. Internationaal is het niveau zodanig gestegen, en is het veld veel professioneler geworden, dat je er op die leeftijd niet makkelijk tussen kan komen.”

Onderarm

Suzie is een van de negen paralympische zwemmers van het Nederlandse selectieteam dat in Amersfoort traint onder bondscoach Dekker. Ze is de jongste van het stel. Bij haar was ook al vroeg te zien dat ze zwemtalent had: toen haar leeftijdsgenoten nog in het pierenbad leerden drijven, had zij haar A, B en C diploma op zak.

Na haar diploma's deed ze niets met zwemmen, droomde ze helemaal niet van een topsportcarrière, en had ze geen idee dat ze ook als paralympiër door zou kunnen gaan. Dat ze haar rechterhand en een deel van haar onderarm mist, is voor haar altijd vanzelfsprekend geweest. Ze is ermee geboren en het was gewoon zo. Zo zag zij het, net als haar omgeving. Het was nooit een handicap. Ook niet in het water.

Het valt haar coach op dat ze haar verkorte arm als vanzelf compenseert in het water. “Ze heeft een goed gevoel voor aanpassingen. Het helpt misschien dat ze dat al haar hele leven doet, maar ze heeft ook een aangeboren talent om fysiologische dingen snel op te pakken.”

Talentdag

Hoe ze op haar 8e dan toch op een Paralympische talentdag terechtkomt, weet ze eigenlijk zelf ook niet precies. Haar moeder vond het een goed idee. “Ik weet wel dat ik het spannend vond. Al die kinderen die ik niet kende, allemaal met een handicap. Ik had dat nog nooit gezien.”

Op de talentdag probeert ze verschillende sporten uit, waaronder tennis, basketbal en zwemmen. Ze vindt het allemaal leuk. De zwemcoach is enthousiast over haar en adviseert haar bij een club te gaan zwemmen. Het duurt niet lang of ze zwemt haar leeftijdsgenoten zonder handicap er weer uit. Dit keer tijdens wedstrijden.

Vooral gezellig

Ze komt uiteindelijk via het Johan Cruijf talentteam van de zwembond KNZB terecht bij de Nederlandse selectie van Dekker. In het begin kwam ze daar 1 keer per week trainen, maar nu al 3 dagen. Het blijft nog steeds zoeken naar de goede balans, legt haar trainer uit. “Omdat ze een deel van haar arm mist, heeft ze een aangepast programma. Je bent met een verkorte arm nu eenmaal minder belastbaar en de omvang van de training is daardoor minder groot.”

Suzie zelf heeft nog geen idee hoe haar zwemcarrière eruit gaat zien. De Paralympische Spelen in 2028 meemaken zou mooi zijn. “Ik bekijk het een beetje per seizoen. Ik vind het vooral gezellig met het team.”

Lees het hele verhaal over Suzie op NOCNSF.nl

Wil jij net als zwemtalent Suzie ontdekken in welke sporten je goed bent? Kom dan op 21 april naar de Talentdag op Papendal. Meer informatie en aanmelden kan via: nocnsf.nl/talentdag

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: