Direct door naar content
Beleef het Rijksmuseum met een visuele beperking afbeelding nieuwsbericht

Beleef het Rijksmuseum met een visuele beperking

29 april 2024

Wie met een visuele beperking in de natuur wandelt ziet de bomen niet of minder goed. Maar dat betekent nog niet dat je de omgeving niet kunt beleven. Je hoeft niet te zien om een vogel te horen kwetteren, ruwe boomschors te voelen of de lentebloesem te ruiken. Zintuigen genoeg om te prikkelen tijdens een lekkere boswandeling. Wil je een keer op een andere ontdekkingstocht? Dan heeft het Rijksmuseum de komende maanden speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking.

Wandelen kan natuurlijk in de natuur, maar in een museum valt ook veel te beleven. Ideaal als het in een vakantie wat slechter weer is. En ondertussen zet je daar ook nog flink wat stappen. Voor het hele Rijksmuseum kun je wel een dagje uittrekken. In dit bekende museum in Amsterdam worden de komende maanden speciale rondleidingen voor mensen met een visuele beperking gegeven. De eerste is deze week op 3 mei, daarna zijn ze op 7 juni, 5 juli, 2 augustus en 6 september.

Kunst aanraken

Tijdens die rondleiding kun je op een bijzondere manier bekende en minder bekende kunstwerken te ontdekken. Je krijgt namelijk de kans de schilderijen van de Nederlandse meester Frans Hals op een unieke manier te beleven. Je gaat ook naar buiten, want in de tuinen van het Rijksmuseum staan grote sculpturen van de Koreanse beeldhouwer Lee Ufan. De combinatie van steen en metaal mag je zelf ook echt voelen. Tijdens deze rondleiding weet je zeker dat je zintuigen worden geprikkeld. Door beschrijvingen, geuren en het aanraken van de kunst komen de objecten tot leven.

Nachtwachtverhaal

Om een idee te krijgen van deze rondleidingen kun je luisteren naar een beleving van de Nachtwacht op de website van het Rijksmuseum. Dit Nachtwachtverhaal is niet zomaar een beschrijving van wat op dit bekende schilderij is te zien. Joan Kuhlman laat je met haar stem even over de lijst te stappen om je helemaal in de Nachtwacht te dompelen. Dit verhaal is trouwens ook bijzonder voor mensen die wel kunnen zien.

Tastworkshop

Naast de rondleidingen, kun je voor €5,- een tastworkshop volgen. Door objecten aan te raken, leer je samen met conservator glas Maartje Brattinga kunstwerken beter te begrijpen. De rondleiding over de tentoonstelling van Frans Hals is gratis. Hulphonden zijn ook welkom. Lees meer over de toegankelijkheid op de website van het Rijksmuseum.

Foto: John Lewis Marshall / Rijksmuseum

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: