Direct door naar content
Sporten met astma? 5 tips om het goed aan te pakken afbeelding nieuwsbericht

Sporten met astma? 5 tips om het goed aan te pakken

07 mei 2024

Astma is een chronische aandoening aan de luchtwegen, waar je in het dagelijks leven veel hinder van kan ervaren. Zeker bij activiteiten waarbij je meer zuurstof nodig hebt, zoals sporten en bewegen, kan astma erg lastig zijn. Toch is het niet zo dat je met astma niet kunt sporten. Wij geven je hieronder enkele tips om het verstandig aan te pakken.

Laten we eerst even stil staan bij de vraag: wat is astma eigenlijk? Bij astma heb je een blijvende ontsteking aan de kleine luchtwegbuisjes in je longen. Dit kan voor vervelende klachten zorgen zoals hoesten, een piepende ademhaling tot aan kortademigheid. Het kan ook dat je door je astma minder energie hebt en dat je niet kunt doen wat je wilt doen. Dat verschilt allemaal per persoon, net als de prikkels waar je heftiger op reageert.

Met deze 5 tips kun je het sporten en bewegen goed aanpakken:

1. Bouw het rustig op

Juist omdat astma zo verschillend is per persoon is het verstandig je klachten goed in je achterhoofd te houden. Sporten met astma kan in het begin een beetje wennen zijn. Bouw het daarom ook rustig op zodat je jezelf niet tegenkomt. Op deze manier profiteer je meer van de voordelen van bewegen: je gaat je fitter voelen en je conditie verbetert.

2. Zorg voor meer beweging in je dag

Als je nog helemaal niet zoveel sport of beweegt dan kun je je conditie al eenvoudig verbeteren door meer door de dag heen te bewegen. Pak bijvoorbeeld eens wat vaker de fiets of neem de trap in plaats van de lift. Als je vijf dagen per week een half uur beweegt dan kun je ook al positieve effecten zien op je astma.

3. Adem door je neus

Belangrijk bij het sporten en bewegen is dat je zoveel mogelijk door je neus ademt. Via je neus krijg je namelijk warme, vochtige en gefilterde lucht binnen, waardoor je longen minder geprikkeld worden. Dat verkleint de kans op een astma-aanval. Bij buitensport kun je overigens wel meer last krijgen van je astma door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten.

4. Ook met inspanningsastma?

Als je inspanningsastma hebt dan lijkt sporten of bewegen niet logisch, omdat je juist van beweging benauwd kunt worden. Toch is het dan ook juist goed om in beweging te komen omdat je zo je longen in conditie brengt. Het is bij inspanningsastma extra belangrijk dat je een goede warming-up doet en het kan ook helpen om vooraf een luchtwegverwijdend medicijn te gebruiken. Zo’n ‘puffer’ kan benauwdheid tijdens het sporten voorkomen. Het is verder van belang dat je met inspanningsastma de inspanning langzaam opvoert, zodat je longen daar ook aan kunnen wennen en op getraind worden.

5. Ontspan in het water

Welke sport is nu geschikt om mee te beginnen als je astma hebt? Dat kan van alles zijn, maar zwemmen is bijvoorbeeld een goede activiteit om op je ademhaling te trainen. Je bent in het water gewichtloos, wat alles veel gemakkelijker maakt. Bij zwemmen kun je natuurlijk baantjes trekken of aan met groepsactiviteiten als aquarobics meedoen. Je kunt ook aan medisch zwemmen denken, hierbij zwem je in warmer water en krijg je deskundige begeleiding om aan je kracht en conditie te werken. Met astma is nog veel meer mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan wandelen of fietsen.

Kijk in onze Sportzoeker voor het complete aanbod.

Lees in dit artikel meer over sport en bewegen met COPD.

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: