Direct door naar content
KNSB geeft handige tips voor inclusieve verenigingen afbeelding nieuwsbericht

KNSB geeft handige tips voor inclusieve verenigingen

07 mei 2024

Een sportvereniging moet een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Dus ook als je een beperking hebt moet je bij een club lekker kunnen sporten. Steeds meer clubs maken werk van de toegankelijkheid. Bonden helpen daar bij, want trainers en bestuurders willen ook graag weten hoe ze dat aan moeten pakken. De KNSB heeft daarom, ondersteund met Rabo Clubsupport, een handboek opgesteld voor schaats- of skeelerverenigingen. Deze adviezen zijn natuurlijk in veel meer sporten bruikbaar.

Schaatsbond KNSB vindt het belangrijk dat iedereen plezier kan beleven aan het schaatsen of skeeleren. Daar horen kinderen met een beperking dus zonder twijfel ook bij! Om verenigingen op weg te helpen met vragen over toegankelijkheid is de KNSB met Special Heroes, ondersteund vanuit Rabo Clubsupport een pilot gestart. Dat project was erop gericht om kinderen met autisme en gedragsproblemen (cluster 4 uit het speciaal basisonderwijs) te leren inlineskaten. Dat gebeurde eerst op school en daarna gingen ze naar een club.

Lessen voor andere clubs

Uit dat project kon de KNSB een aantal belangrijke lessen delen, die de bond nu graag met meer verenigingen wil delen. In het handboek ‘Inclusiever maken van je sportaanbod/Creëren van een plek voor kinderen met een ander gedrag’ zijn deze adviezen samengebracht.

Dit zijn drie adviezen uit dat handboek:

  • Je hebt als vereniging trainers nodig die affiniteit hebben met kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen.
  • Zorg ervoor dat deze trainers ook de kennis en kunde hebben om met hen om te gaan. Indien nodig kun je hen bijscholing laten volgen.
  • Bied de kinderen een emotioneel veilige omgeving. Zorg voor een vertrouwensband, maak duidelijke regels en afspraken. En pesten is uit den boze.

Hoe hou je het voor de hele groep leuk?

In de pilot ging het weliswaar om kinderen met autisme of gedragsproblemen, maar de tips zijn zeker voor meer groepen bruikbaar. Henriët Wardenier, medewerker Sportparticipatie van de KNSB: “In elke groep zit wel een kind dat niet luistert, of wel lijkt te luisteren maar je opdracht niet begrijpt. Hoe ga je met deze kinderen om? Hoe vind je een aanpak waarmee het voor de hele groep leuk blijft om samen te schaatsen of skaten? Daarvoor bieden we nu deze handvatten", zegt ze op KNSB.nl

Stappenplan

In het handboek is verder een stappenplan opgenomen waarmee verenigingen tot structureel en duurzaam sportaanbod kunnen komen. Deze 8 stappen vind je ook terug bij Uniek Sporten onder ‘aanbod starten’.

Wil je meer weten over het opzetten van aangepast aanbod? Lees dan ook het antwoord in de rubriek ‘Vraag het Uniek Sporten’.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: