Direct door naar content
Innovatieve technologie maakt volgen van EK voetbal mogelijk voor blinden afbeelding nieuwsbericht

Innovatieve technologie maakt volgen van EK voetbal mogelijk voor blinden

16 juni 2024

Met de aftrap van het Europees Kampioenschap voetbal 2024 zijn voetbalfans wereldwijd weer in de ban van het toernooi. Dit jaar is er speciale aandacht voor een innovatie die het volgen van de wedstrijden toegankelijk maakt voor blinde en slechtziende fans.

Dankzij een samenwerking tussen de UEFA en techbedrijven, zijn er nu hulpmiddelen beschikbaar die een ongekende ervaring bieden voor blinde voetballiefhebbers. Een van de meest baanbrekende ontwikkelingen is een tactiele display die in real-time de acties op het veld weergeeft.

De technologie achter de ervaring

Het tactiele display werkt met micro-elektromechanische systemen (MEMS) die kleine verhogingen en trillingen creëren om de bewegingen van de bal en de spelers na te bootsen. Deze technologie is geïntegreerd met live data feeds van de wedstrijden, waardoor gebruikers vrijwel direct de dynamiek van de wedstrijd kunnen voelen.

Daarnaast zijn er speciale audio-descriptieve commentaren beschikbaar. Denk aan de iconische goal van Dennis Bergkamp tijdens het WK 1998. Voor blinden en slechtzienden biedt audiodescriptie (AD) gedetailleerde visuele beschrijvingen, zoals hoe een speler zijn shirt uittrekt of een dansje doet na het scoren.

Audiodescriptie bij het EK 2024

Dit EK experimenteert de NOS voor het eerst met live audiodescriptie voor de ongeveer 300.000 mensen in Nederland met een visuele beperking. AD beschrijft het visuele beeld, in plaats van alleen de actie te volgen zoals bij radiocommentaar.

Anne de Jong, verslaggever voor de blindentribune van Ajax, legt uit: "Je beschrijft wat je ziet en waar je dat ziet op het scherm." Dit helpt toeschouwers zich een visueel beeld te vormen van wat er gebeurt.

EK Voetbal Live bij de NOS

De wedstrijden van het Nederlands en Belgisch elftal zijn met audiodescriptie te volgen via NPO 1 extra (kanaal 81). Ook de openingswedstrijd tussen Duitsland en Schotland, de halve finales en de finale zijn met AD te volgen. Alle EK-wedstrijden worden met regulier commentaar uitgezonden door de NOS op NPO 1 en via livestreams.

Een stap vooruit in inclusiviteit

Tijdens de openingswedstrijd werd de technologie voor het eerst op grote schaal getest en de reacties waren positief. Johan de Vries, een blinde voetbalfan, deelde: "Het voelde alsof ik echt midden in de actie zat. Dit is een revolutie voor ons."

De UEFA en de techbedrijven blijven werken aan het verbeteren van de technologie en hopen deze in de toekomst ook bij andere grote sportevenementen in te zetten.

Met deze stap bewijst de sportwereld opnieuw dat innovatie en inclusiviteit hand in hand kunnen gaan, waardoor iedereen de kans krijgt om de magie van sport te beleven.

Liever zelf op het veld staan? Dat kan! Lees hier meer over de mogelijkheden voor blindenvoetbal. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: