Direct door naar content
Zwemmen als je een been moet missen afbeelding nieuwsbericht

Zwemmen als je een been moet missen

04 december 2017

Zin om lekker baantjes te zwemmen? Maar wat doe je in het zwembad met je prothese? En hoe kom je eigenlijk in het water?

Zwemmen is niet alleen lekker en ontspannend om te doen,
het is ook een goede manier om je lichaam fit te houden. Je traint er namelijk ongemerkt allerlei spieren mee. Na een amputatie is zwemmen ook niet voor niks een van de eerste sporten die je kan doen in het revalidatiecentrum. Dan moet wel je stomp goed geheeld zijn.

Tijdens die eerste keren zwemmen doe je oefeningen om aan je conditie, kracht en balans te werken. In het revalidatiecentrum leer je ook iets anders belangrijks: zelf het zwembad in en uit komen zonder een prothese. Dat is een handigheidje die je van je therapeut leert.

Daar heb je later nog veel aan, want als je tijdens een vakantie in het zwembad wil plonzen dan heb je daar geen hulp bij nodig. In veel Nederlandse zwembaden is vaak wel een lift aanwezig als je extra hulp of rust nodig hebt.

Zwemmen doe je meestal zonder je prothese. Dat kan ook zonder problemen. Het zal in het begin misschien een beetje wennen zijn, omdat je lichaam minder stabiel in het water ligt zonder prothese. Dat merk je ook in de voortstuwing onderwater.

Wil je echt snel zwemmen? Dan kun je een speciale zwemprothese gebruiken. Voor een onderbeenamputatie is er bijvoorbeeld een holle prothese die zich tijdens het zwemmen vult met water. Als je uit het zwembad stapt, loopt de prothese weer leeg door een gat bij de enkel. Deze prothese wordt alleen zelden vergoed door je zorgverzekeraar. Laat je daarom vooraf goed informeren.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Hypermobiliteit: met deze sporten kun je het in je voordeel gebruiken

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×