Direct door naar content
Susan (taaislijmziekte) heeft bijna geen antibiotica meer nodig sinds ze sport  afbeelding nieuwsbericht

Susan (taaislijmziekte) heeft bijna geen antibiotica meer nodig sinds ze sport

21 januari 2018

Kortademigheid omdat je taaislijmziekte hebt, maakt je misschien bang om het benauwd te hebben als je gaat sporten. Laat dit je dan over de streep halen: sporten is voor jou extra goed omdat je weerstand verbetert en je er luchtweginfecties mee kunt voorkomen.

Taaislijmziekte, oftewel Cystic Fibrosis (CF), is vandaag de dag helaas nog steeds een ongeneeslijke erfelijke aandoening.
Doordat het slijm dat afvalstoffen afvoert bijzonder taai is kan het slijm, dat ook ingeademde stofdeeltjes en bacteriën afvoert, nou eenmaal minder goed functioneren. Daardoor kunnen organen als longen, alvleesklier en lever ook minder goed werken.

Als je taaislijmziekte hebt is sporten extra goed voor je. Waarom? Omdat je door het sporten je algemene weerstand verbetert, je houdt de conditie van organen en spieren in stand en het kan luchtweginfecties voorkomen.

Susan van Doorn heeft taaislijmziekte en zij merkt duidelijk een verschil sinds ze sport. Allereerst dat ze meer eetlust heeft, waardoor haar lichaamsgewicht gezond is. Maar dat is niet het enige.  ‘Ik merk dat mijn longfunctie beter op peil blijft en dat het slijm uit mijn longen blijft. Ik ben ook beter tegen ziektes bestand. Ik heb door het sporten bijna geen antibiotica meer nodig om infecties tegen te gaan. Mijn lichaam is echt sterker geworden door het sporten.’

Wat voor sporten kun je dan doen met taaislijmziekte? Eigenlijk is elke sport geschikt, of je nou gaat hardlopen, fietsen of roeien maar ook teamsporten, zoals voetbal of basketbal. Zwemmen kan ook positief werken door de warme vochtige ruimte in een zwembad, maar dat geldt niet voor iedereen met taaislijmziekte. Het kan ook je klachten ook verergeren.

Als je begint met sporten is het goed om met de volgende tips rekening te houden:

  • Sport samen met anderen die ongeveer net zo fit zijn als jij: dat is niet alleen leuker, het motiveert ook. 
  • Als er tijdens het sporten slijm omhoog komt, spuug dit dan uit. Het is een goed teken als het slijm los komt.
  • Kleed je tijdens het sporten buiten niet te warm maar ook niet te koud aan. Probeer voor jezelf uit te vinden wat de beste kleding is.
  • Als het een dagje tegen zit, zit dan niet stil maar neem eens de fiets naar je werk in plaats van de auto of loop een klein blokje om. Een beetje beweging is altijd beter dan niets doen.
  • Conditie opbouwen kost ook bij gezonde mensen tijd. Door je ziekte en mogelijke opnames duurt het misschien allemaal wat langer, maar blijf vooral positief.
  • Mocht je in een groep sporten, vertel je begeleider of medesporters over je aandoening, dit voorkomt misverstanden.

Bron: de Nederlandse CF Stichting.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: