Direct door naar content
Na een niertransplantatie hoort sporten er echt bij afbeelding nieuwsbericht

Na een niertransplantatie hoort sporten er echt bij

04 februari 2018

Een niertransplantatie is een ingrijpende operatie. De transplantatie moet er voor zorgen dat je je beter gaat voelen en dat je ook meer kunt doen in het dagelijks leven. Veel nierpatiënten zien hun nieuwe nier als een nieuw begin. Daar kun je gebruik van maken door sport vanaf nu een vast onderdeel in je nieuwe leven te maken.

Sporten heeft voor jou een groot aantal gezondheidsvoordelen. Doordat je een chronische nierziekte had, heb je een groter risico op hart- en vaatziekten. Met sport kun je je hart en bloedvaten in conditie houden. Het is ook belangrijk dat je je bloeddruk op peil houdt, zeker omdat de medicijnen die je moet slikken tegen afstoting van de nier bloeddruk verhogend werken.

Een ander voordeel van sport is dat je zo ook op een gezond gewicht blijft. Vaak komen niertransplantatiepatiënten in het eerste jaar na de operatie aan. Je zal ook je voedingspatroon moeten aanpassen, maar door te bewegen kun je op een gezond gewicht blijven. Je merkt dat je na je niertransplantatie door te sporten meer energie krijgt en een betere conditie hebt.

Als je net een niertransplantatie hebt ondergaan dan staat je conditie even op nul. Maar als je rustig aan begint en het langzaam opbouwt, staat je niks in de weg om te gaan sporten. https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Wat je wel moet weten: jouw nieuwe nier zit minder diep in je lichaam dan je eigen nieren. Je kunt contactsporten als judo en karate beter mijden, maar voetbal levert dan weer geen probleem op. Bedenk ook dat je door de medicijnen die je slikt voor je nieuwe nier, je weerstand lager kan zijn. Overdrijf daarom niet met het sporten, zeker als je je een dag niet zo goed voelt of als je koorts hebt. Wacht gewoon een paar dagen tot je hersteld bent.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×