Direct door naar content
Martin (31, geamputeerde arm, voorheen nogal lui) traint voor een marathon afbeelding nieuwsbericht

Martin (31, geamputeerde arm, voorheen nogal lui) traint voor een marathon

20 februari 2018

Martin (31, geamputeerd aan zijn arm) kon er de tijd, de motivatie en de energie niet voor opbrengen om aan sport te doen. Sinds zijn studententijd deed hij niks meer aan zijn conditie. En nu? Nu traint hij drie keer in de week voor een marathon. ‘In het begin was ik na één minuut rennen al kapot.’

'Ik sportte al niet meer sinds het begin van mijn studententijd. De zin ontbrak me en ik was niet zo bezig met mijn gezondheid. Vervolgens kreeg ik botkanker en kwam er van sporten weer niets. Ik verloor mijn arm en moest herstellen. Na mijn ziekte kon ik nog geen rondje in de tuin lopen, zo weinig energie had ik.

Toch besloot ik juist na die vreselijke tijd om met hardlopen te beginnen. Het is laagdrempelig en ik hoef er niet op een bepaald tijdstip voor naar de sportschool. Ik woon in Den Haag, maar als ik ’s ochtends ren is het er heerlijk rustig. Vroeger had ik altijd wel een smoes om niet aan sport te doen. Ik dacht vooral dat ik geen tijd had, maar dat is onzin. Natuurlijk wil ik soms ook liever voor de tv blijven hangen of ’s ochtends wat langer in bed blijven liggen. Mijn renmaatje en ik appen elkaar vaak met de vraag: ‘gaan we nog?’. Uiteraard gaan we, want als we rennen is het heerlijk.

Dat kon ik in het begin niet zeggen. De eerste paar weken hield ik het nauwelijks vol. Na één minuut rennen was ik al kapot. Zodra ik thuis kwam lag ik gelijk twee uur te slapen. Maar als anderen dit kunnen, dan kan ik het ook, vond ik. Als ik me nu te moe voel om te gaan, dan weet ik dat het een slecht excuus is. Rennen geeft me juist extra energie. Dat merkte ik toen ik met een blessure thuis zat. Ik had te lang en hard getraind waardoor mijn hamstring was gescheurd. Ik werd echt chagrijnig van het stilzitten: ik kon gewoon mijn stress niet kwijt! Nu ren ik weer drie keer in de week tien kilometer. Eind dit jaar ga ik een halve marathon rennen, daarna train ik voor een hele. En dat terwijl ik vijf kilometer eerst al veel vond. Grappig om te zien hoe ik mijn grenzen verleg.” 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×