Direct door naar content
Zwemjuf Susanne geeft zwemles met gebarentaal afbeelding nieuwsbericht

Zwemjuf Susanne geeft zwemles met gebarentaal

23 februari 2018

Als je doof of slechthorend bent kun je net als andere kinderen leren zwemmen. Maar je gehoorapparaat kan niet tegen water, dus hoe gaat dat in z'n werk? Nou, in Alphen aan den Rijn helpt zwemjuf Susanne je naar je A of B! Zij leerde gebarentaal.

Omdat we in Nederland veel water hebben, vinden we het belangrijk dat iedereen kan zwemmen. Ook als je doof bent moet dat gewoon kunnen. Bij veel zwembaden en zwemscholen kan dit ook. Meestal is daar dan een doventolk aanwezig die de instructies van de zweminstructeur in gebaren voor jou vertaalt.

In Alphen aan den Rijn is die extra doventolk niet meer nodig, omdat zwemjuf Susanne Driessen zelf gebarentaal heeft geleerd. Dat begon toen ze in haar zwemles een aantal dove kinderen had die in de les werden begeleid door een tolk. Susanne merkte dat het communiceren daardoor toch nog moeilijk ging en besloot toen zich te verdiepen in gebarentaal. Nu kan zij speciaal voor dove kinderen zwemles geven met gebaren. Voor haar zit daar bijna geen verschil in, vertelde ze tegen Studio Alphen. "De instructies zijn hetzelfde, alleen verhef je je stem niet maar gebruik je gebaren daarbij." Eén verschil dan: als ze de aandacht probeert te trekken dan moet ze wat meer moeite doen. "Als ze helemaal in hun element zijn in het diepe, dan kan ik ze niet roepen. Dan sta ik echt te springen en te zwaaien."

Zie ook het hele filmpje:

Zwemverenigingen
Na het behalen van je zwemdiploma's kun je ook door gaan met zwemmen. Bij de vele zwemverenigingen in Nederland kun je meestal gewoon terecht. Maar er bestaan ook speciale verenigingen voor dove kinderen. In Rotterdam bestaat bijvoorbeeld al sinds 1941 de Rotterdamse Doven Zwem Club (RDZC). Deze bijzondere vereniging begon ooit met 10 leden, maar dat zijn er ondertussen al meer dan zeventig. Na de zwemles kun je hier alle zwemtechnieken goed leren onder begeleiding van enthousiaste trainers. Als je het leuk vindt kun je wedstrijden gaan zwemmen, maar je kunt ook recreatief blijven trainen.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×