Direct door naar content
De dove Monique (28) háátte sport, maar ze verraste zichzelf en anderen door te gaan bootcampen afbeelding nieuwsbericht

De dove Monique (28) háátte sport, maar ze verraste zichzelf en anderen door te gaan bootcampen

18 maart 2018

Monique (28, doof) keek liever naar sport dan dat ze er zelf ook maar iets aan deed. Dat ze nu in weer en wind aan bootcamptraining doet, is het laatste wat haar omgeving van haar verwachtte. “Je moet toch ergens beginnen, dacht ik”.

“Tien jaar lang heb ik niet aan sport gedaan. Wat een toestand allemaal, dat vond ik als kind al tijdens de gymles. De sportschool leek me niks voor mij. Al die strakke lijven in hippe pakjes. Niet dat ik zelf te dik ben; juist daarom zag ik geen noodzaak om aan sport te doen. Ik pak zelfs de auto als ik naar de stad ga. En dat terwijl ik een man heb die bijzonder sportief is. Ik ga graag met hem mee naar voetbal, wielrennen of hardlopen, zolang ik het maar zelf niet hoef te doen.

Toch wilde ik graag mijn conditie verbeteren. De huisarts had al eens laten vallen dat het goed voor me zou zijn om te gaan sporten. Ik had vaak last van hoofdpijn doordat mijn nek helemaal vast zat. ‘Je moet toch ergens beginnen?’, dacht ik toen ik een advertentie tegenkwam voor bootcamp voor beginners. Hardlopen had ik nog nooit van mijn leven gedaan, en een push-up kon ik geen enkele keer opbrengen. Gelukkig begonnen we rustig. Het gaf niet als ik een oefening niet volhield, maar het scheelt wel dat je in een groep zit die elkaar aanmoedigt. Dat maakt dat ik mezelf kan zijn, en meer durf.

Mijn omgeving heb ik verrast met mijn enthousiasme door meerdere keren per week te sporten. 'Als jij het leuk vindt, dan moet het wel zo zijn', werd er gezegd. Dat is het ook, omdat je lekker in de buitenlucht bent en oefeningen doet waarbij het hele lichaam aan bod komt. We tijgeren over het strand, maken kikkersprongen en doen push-ups terwijl we naar de eendjes in het meer kijken. Doordat het zo afwisselend is, is het nooit saai. De ene keer ren ik door de hagel, de andere keer door de hitte. 'Jeetje, dat ik dit allemaal kan!', denk ik als ik honderd push-ups met tussenpozen doe. Ik merk hoe de kracht in mijn armen en benen is toegenomen, en dat ik steeds verder en harder kan rennen.

Mijn doofheid staat me niet in de weg. Ik kijk goed hoe een oefening gaat, en als iets me niet duidelijk is dan vraag ik gewoon wat precies de bedoeling is. Na een training voel ik me voldaan, en het voordeel is dat je door het intensieve trainen ernaast goed kunt blijven eten. Ik zal nooit een toastje met kaas laten staan als ik er trek in heb.” 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: