Direct door naar content
Dit is framevoetbal: voor kinderen met spasmen of groeiafwijkingen afbeelding nieuwsbericht

Dit is framevoetbal: voor kinderen met spasmen of groeiafwijkingen

27 maart 2018

Kinderen die een rollator of looprek gebruiken kunnen sinds kort ook voetballen, dankzij een nieuwe vorm van voetbal: framevoetbal. Jouw kind kan met zijn looprek gewoon meedoen met andere kinderen. De kinderen die het al uitprobeerden waren erg enthousiast.

Framevoetbal is een kruising tussen framerunnen en voetbal. Net als bij framerunnen gebruiken kinderen een looprek om zich vooruit te bewegen. Bij framevoetbal gaat het niet alleen om snelheid, want de kinderen moeten ook nog een bal spelen. Als je goed kijkt, zie je dat de spelertjes andersom met hun looprek lopen. Dat is praktisch, want anders schoppen ze steeds tegen het frame van hun rollator of looprek aan. Zo hebben ze alle vrijheid om de bal een eind weg te schoppen.

Framevoetbal is een eenvoudige vorm van voetbal voor kinderen die door spasmes of groeiafwijkingen niet kunnen lopen zonder hulpmiddelen. Voetballen met krukken, zoals bij amputatievoetbal, is voor veel van deze kinderen lastig. Bij voetbalvereniging V.O.C. in Rotterdam zagen ze in Engeland de oplossing in framevoetbal. "Toen zijn we dat naar Nederland gaan halen", vertelt initiatiefnemer Ramon Storm tegen AD.

Bij V.O.C. zijn ze begonnen met een klein groepje van acht kinderen, maar ze verwachten snel meer blije gezichten te zien. Eerst werd nog in een gymzaal geoefend, maar op het gras was het nog leuker. Deze kinderen ruiken ook het liefst de geur van natuurgras, maar soms is het handiger om op een hardere ondergrond te spelen. Het belangrijkste is dat de framevoetballertjes soepel kunnen bewegen met hun rollator.

Is framevoetbal misschien iets voor jouw kind? Op dit moment kan dat op een aantal locaties: bij V.O.C in Rotterdam, bij Only Friends in Amsterdam en bij Kids United in Groningen en in Twente. Bekijk ook dit filmpje om samen met je kind een idee te krijgen van framevoetbal. Meer info vind je ook bij de KNVB.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten
Programma van:
Partners: