Direct door naar content
Bij badminton voor kleine mensen is alles 'normaal'. Ook de nethoogte.  afbeelding nieuwsbericht

Bij badminton voor kleine mensen is alles 'normaal'. Ook de nethoogte.

11 april 2018

Ben jij door een groeiafwijking kleiner dan 1.55 meter? Dan denk je misschien niet zo snel aan een sport als badminton, met dat hoge net. Toch zijn er in Nederland best veel kleine mensen zoals jij die badminton een leuke sport vinden.

"Badminton voor kleine mensen verschilt niet veel van 'normaal' badminton", legt Edwin Schriemer van Badminton Nederland uit. Bij de badmintonbond is hij projectmedewerker aangepast sporten. Daarnaast is hij voorzitter van Badminton Duovereniging Veenendaal, waar veel badmintonners met een beperking lid zijn. Sinds een aantal jaar zet Schriemer zich met veel enthousiasme in om meer mensen met een beperking aan het badmintonnen te krijgen. Dan bedoelt hij dus ook jou. Voor kleine mensen wordt namelijk helemaal niet zoveel aangepast. Het net blijft gewoon op 1,5 meter staan en het veld heeft dezelfde afmetingen. "Er is eigenlijk niks anders. We hebben op een halve baan gespeeld, maar internationaal spelen kleine mensen ook gewoon op een hele baan dus die regels houden wij nu ook aan in Nederland."

Dat grote veld maakt het voor jou wel wat zwaarder, maar door training wordt je vanzelf beter. "Je kunt gewoon bij iedere vereniging trainen. Dat is geen probleem", zegt Schriemer. In de badmintontraining zal dan voor jou meer focus op het lopen komen te liggen, want dat is voor jou extra belangrijk. "Bij badminton zijn twee dingen erg belangrijk: je racket goed vasthouden en goed kunnen lopen. Hoe kleiner je bent, hoe belangrijker dat lopen is. Als je benen van 2 meter hebt dan ben je met één pas bij de andere kant van de baan. Heb je benen van 30 centimeter, dan moet je ook meer stappen zetten." 

Schriemer ziet geen reden waarom jij niet aan badminton kunt doen. "Ik merk ook dat er veel fanatisme is voor badminton bij de belangenvereniging van kleine mensen, de BVKM. Die gaan samen vaak naar toernooien in Nederland en het buitenland." Zelf zag hij onlangs bij een groot badmintontoernooi in Birmingham nog een mooie demonstratie van aangepast badminton. "Het Britse team had een staande speler met een beperking samen met een klein mens tegenover een soortgelijk team. Ze lieten echt een superhoog niveau zien. Ze zijn daar in Engeland ook best ver mee." Hij vond vooral het mixen van spelers met verschillende beperkingen een goed voorbeeld. "Dat kunnen we in Nederland ook bij verenigingen. Je moet gewoon zorgen dat je een soortgelijk duo hebt. Gemiddeld ben je dan even sterk. Het wordt dan ook nog tactischer." 

Wil je een keer aangepast badminton in actie zien? Kom dan op 21 en 22 april naar het NK Aangepast Badminton in Veenendaal.
Meer info over badminton vind je hier

foto: Edwin Sundermeijer

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: