Direct door naar content
5 voordelen van dans voor jouw kind met een verstandelijke beperking afbeelding nieuwsbericht

5 voordelen van dans voor jouw kind met een verstandelijke beperking

13 april 2018

Danst jouw kind met een verstandelijke beperking graag door de huiskamer? Of beweegt hij of zij vrolijk op de muziek die aan staat? Dan is het zeker de moeite waard om een keer de stap naar een dansschool te wagen.

Dansen is niet alleen leuk voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar ook heel goed. Uit een onderzoek van de Universiteit Gent onder ouders van kinderen met een verstandelijke beperking en professionele dansdocenten kwamen meerdere voordelen naar voren. We zetten de vijf belangrijkste op een rij:

1. Groepsgevoel
Het voordeel van dansen bij een dansschool of dansclub, is dat jouw kind onderdeel van een groep wordt. Dat hij of zij wordt opgenomen in een groep is erg belangrijk en dat kan al een gevoel van beloning en plezier geven. Zeker als er met de groep naar een show of optreden toe wordt gewerkt, kan dat gevoel alleen maar sterker worden. Ze leren ook samen te dansen.

2. Sociaal contact
Tijdens danslessen leren kinderen niet alleen dansen, maar ze krijgen ook sociale vaardigheden mee. In het onderzoek gaven ouders bijvoorbeeld aan dat hun kinderen door de danslessen beter gehoorzamen en meer geduld hebben. Ook zagen deze ouders dat ze in de omgang met andere kinderen groeiden.

3. Zelfbewuster
Het dansen zorgt er bij de kinderen voor dat ze het gevoel hebben dat ze iets kunnen. Dat is belangrijk, want dat maakt jouw kind zelfbewuster. De ouders in het onderzoek zagen hun kinderen opbloeien in de dansles, omdat ze zich zelfstandiger en vrijer voelden. Een vader gaf aan dat hij een metamorfose ziet bij zijn zoon als hij de danszaal in stapt: "Hij voelt zich als het ware een kop groter."

4. Verbetering motoriek
Kinderen met een verstandelijke beperking bewegen vaak minder en moeten daarom toch wat meer uitgedaagd worden. Dans is daar volgens de dansdocenten ideaal voor. Zeker omdat ze door het dansen een aantal motorische vaardigheden als balans en oriëntatievermogen verbeteren. Een ouder geeft in het onderzoek bijvoorbeeld aan dat haar kind veel beter links en rechts kan onderscheiden door de dansles.

5. Beter leren en onthouden
De dansdocenten die met kinderen met een verstandelijke beperking werken, zagen ook een verbetering van de cognitieve ontwikkeling, oftewel het leren en onthouden. Imitatie is bij die ontwikkeling erg belangrijk, en dat is precies wat ze bij dans de hele tijd doen. Het onthouden van pasjes en het verbanden leggen tussen alle opvolgende bewegingen draagt volgens de professionals ook bij aan het beter kunnen leren.

Bron: Universiteit Gent

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: