Direct door naar content
Paardrijden met een verstandelijke beperking? Bij speciale maneges raakt jouw kind vertrouwd met een paard afbeelding nieuwsbericht

Paardrijden met een verstandelijke beperking? Bij speciale maneges raakt jouw kind vertrouwd met een paard

04 augustus 2021

Is jouw kind met een verstandelijke beperking een echte paardenliefhebber? Aarzel dan niet om samen een keer naar een speciale manege te gaan. Daar worden kinderen met een beperking goed begeleid om veilig en met plezier met paardrijden te beginnen.

Extra aandacht

Nederland kent ongeveer 75 maneges die speciaal zijn ingericht op aangepast paardrijden. Deze maneges zijn aangesloten bij de Federatie Paardrijden Gehandicapten. Als je met jouw kind een geschikte manage in de buurt hebt gevonden zal een instructeur eerst samen kijken naar de mogelijkheden en welk paard het beste bij jouw kind past.

Bij deze speciale maneges geven alleen gediplomeerde instructeurs les en zijn er ook altijd verschillende vrijwilligers aanwezig die helpen bij het op en afstappen. Deze vrijwilligers geven extra aandacht aan jouw kind. Het zal ook zeker geen uitzondering zijn dat er twee vrijwilligers naast een ruiter blijven.

De lessen

De lessen worden duidelijk aangepast op kinderen met een verstandelijke beperking. De instructeurs streven bijvoorbeeld naar rust en regelmaat om iedereen op zijn of haar niveau mee te laten komen. De lessen worden daarom langzaam opgebouwd van stappen tot springen. Met spelmateriaal als pionnen en ringen leert jouw kind spelenderwijs paardrijden.

Bakletters

In de manege is nog een aanpassing gedaan: de bakletters. Deze bordjes worden gebruikt om figuren te maken met het paard. Omdat niet iedereen met een verstandelijke beperking deze letters kan lezen, worden afbeeldingen gebruikt. Zo staat bijvoorbeeld bij de A een aap, bij F een fiets, bij B een beer en bij M een molen op het bordje.

Kleurenteugel

Een ander hulpmiddel is de kleurenteugel, die is ingedeeld in een aantal gekleurde gedeeltes. Die kleuren maken het aanhalen van de teugels makkelijker, want sommige ruiters met een verstandelijke beperking vinden dat nog lastig. De instructeur zal daarom duidelijk aangeven of jouw kind de teugels kort of lang kan vastpakken door daar een kleur aan te koppelen.

Meer zelfvertrouwen

Bij de speciale maneges wordt dus alles gedaan om jouw kind vertrouwd te laten zijn met het paard. Dat brengt ook allerlei voordelen met zich mee. Doordat je nooit stil zit op een paard verbetert om te beginnen de motoriek van jouw kind. Het leren omgaan met het paard geeft ze ook meer zelfvertrouwen. Zeker als ze zelfstandig een paard leren mennen.

Op zoek naar een geschikte manege? Kijk in onze sportzoeker voor alle mogelijkheden om te kunnen paardrijden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: