Direct door naar content
Waarom jongeren met een beperking meer moeten sporten afbeelding nieuwsbericht

Waarom jongeren met een beperking meer moeten sporten

14 mei 2018

Klinisch inspanningsfysioloog Maremka Zwinkels deed voor Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht onderzoek naar het effect van sport bij jongeren met een fysieke beperking. Zij bewegen namelijk stelselmatig te weinig. Daar moet dus verandering in komen. Maar hoe?

Jongeren met een fysieke beperking zijn in het dagelijks leven minder actief. Niet alleen is bewegen voor hen natuurlijk überhaupt moeilijker, ook sport maar 26% van deze jongeren wekelijks, tegenover 71% bij hun leeftijdsgenoten. Daarom zijn ze minder fit, en dat is een probleem. Ze hebben al genoeg last van hun beperking, maar wanneer ze niet fit zijn is er op latere leeftijd ook nog een grotere kans op diabetes/overgewicht, hoge bloeddruk en een beroerte.

Zwinkels trok als conclusie uit haar onderzoek dat minimaal één keer in de week sporten de conditie van jongeren met een fysieke beperking al ten goede komt, dus benoemt ze dat als het streven voor iedereen. Ze roept sportverenigingen in Nederland op om het gemakkelijker te maken voor mensen met een beperking om aan sport te doen. “Voor de toekomst zou de samenleving haar verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat deze jongeren in hun vrije tijd in de buurt kunnen sporten. Op deze manier kunnen ze ook in het weekend sporten, komen ze in contact met jongeren uit de buurt en worden ze meer betrokken in de samenleving.”

Die conclusie klinkt misschien simpel, maar dat is het eigenlijk ook. Ze onderzocht een groep van 70 jongeren, die als (na)schoolse sport vooral aan voetbal, (rolstoel)hockey en (rolstoel)basketbal doen. Die sportgroep presteert na 6 maanden sporten maar liefst 16% beter op de conditietest. Dat is een behoorlijke stap vooruit. Er kan natuurlijk meer gesport worden voor meer resultaat, maar het hoeft niet altijd met ingewikkelde schema’s en vier keer in de week saaie oefeningen doen. Het lekkere zit hem juist in het feit dat één keer ook al genoeg is om resultaat te boeken.

Daarvoor is uiteraard de motivatie van de jongeren zelf nodig om te gaan sporten, maar er moeten ook dingen veranderen bij verschillende sportverenigingen. In het onderzoek komt naar buiten dat het veel te moeilijk is om erachter te komen waar en hoe er in de buurt gesport kan worden voor mensen met een beperking. Terwijl het voor niemand moeilijk zou moeten zijn. Als je dit leest, kan Uniek Sporten je hier mee op weg helpen, dus heb jij al een stapje voor.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: