Direct door naar content
Richard (MS): Als ik niet was gaan golfen, dan had ik nu niet meer geleefd afbeelding nieuwsbericht

Richard (MS): Als ik niet was gaan golfen, dan had ik nu niet meer geleefd

23 mei 2018

Richard Kluwen heeft sinds 1998 multiple sclerose (MS), waardoor hij moeilijker kan lopen en geen gevoel in zijn handen heeft. In golf heeft hij zijn ideale sport gevonden. Het wegslaan van de bal geeft hem rust, zelfvertrouwen en zijn arts geeft aan dat zijn ziekte door het sporten ook onder controle blijft.

Richard ontdekte tijdens een zaalvoetbalwedstrijd dat er iets niet klopte aan zijn lichaam. Hij wilde rennen, maar hij kwam niet vooruit. "Ik wilde een sprintje trekken, maar het signaal kwam niet bij mijn benen", vertelt hij in een videoreportage van Golf.nl

Nadat de ziekte bij hem was geconstateerd ging het eerst snel achteruit en lag hij veel in het ziekenhuis. Richard kreeg steeds vaker met uitval van spieren te maken en wilde daar iets aan veranderen. Dat was voor hem het moment om met golf te beginnen. "Als je golft moet je aan golfen denken, aan je swing, niet aan wat je nog moet doen. Dat gaf mij heel veel rust."

Behalve het mentale voordeel zorgde die activiteit ook voor fysieke voordelen. Zijn neuroloog Prof. Dr. Visser die hem inmiddels al ruim achttien jaar medisch begeleid zag hem de laatste jaren vooruit gaan. Twaalf jaar geleden had hij terugvallen waardoor hij compleet verlamd in een ziekenhuisbed lag. Dat beeld is veranderd sinds hij aan sport is gaan doen.

Bewegen is ook belangrijk als je MS hebt, legt de neuroloog uit . "We zien dat mensen die actief zijn en veel bewegen hun grenzen kunnen verleggen. Bij Richard is dat golf. Dat zorgt ervoor dat de spierzwakte die hij heeft stabiel blijft en niet achteruit gaat. En hij kan daardoor ook beter met zijn spasmes omgaan."

Richard ziet daardoor nu dat golf een hele grote rol in zijn leven heeft gespeeld. "Ook al heb je je beperkingen, je kunt met je beperkingen ook het beste uit jezelf halen. Dat geeft je zelfvertrouwen en eigen waarde. Dat was ik in het begin heel erg kwijt, want ik kon niks meer."

Toen Richard begon met golf gebruikte hij nog een scootmobiel, waarbij hij nog moest staan en lopen over de green. Toen dat te zwaar werd ging hij een paragolfer gebruiken. Dat is een speciaal karretje waarin hij zittend kan rijden tussen de holes. Als hij moet afslaan kan hij het stoeltje als het ware voorover buigen zodat hij ondersteund kan staan. Hij wordt wel eens raar aangekeken merkt hij.  "Mensen kijken naar iets wat anders is. Maar als ik groen haar zou hebben dan kijken de mensen ook naar me."

Wil jij ook net als Richard een keer ervaren hoe leuk golf kan zijn? Probeer het dan uit bij een van deze golfclubs in het aanbod van Uniek Sporten.  

Bekijk de hele reportage van Golf.nl hier: 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×