Direct door naar content
5 tips om lekker te kunnen sporten met COPD afbeelding nieuwsbericht

5 tips om lekker te kunnen sporten met COPD

28 mei 2018

Als je COPD of een andere chronische longaandoening hebt dan is ademhalen lastiger. Sport en bewegen is dan misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is zeker gezond voor je! Met deze vijf tips kun je verantwoord gaan sporten als je COPD hebt.

1. Duursporten
Sporten die gericht zijn op je uithoudingsvermogen zijn voor jou erg geschikt. Hierbij sport je op een lage intensiteit en belast je je longen dus ook niet. Je kan daarbij denken aan baantjes zwemmen, fietsen en wandelen. In de natuur kun je ook lekker frisse lucht opsnuiven, wat helemaal goed is! Golf is daarom ook een geschikte sport.

2. Niet op hoogte
Sporten op hoogte zoals bergwandelen of langlaufen kun je beter niet doen. Op grote hoogte is de lucht ijler, oftewel: er zit minder zuurstof in. Daardoor kun jij het eerder benauwd krijgen en dat was nu juist niet de bedoeling van het sporten. Ook als je koorts hebt gehad kun je beter niet gaan sporten en even een week wachten tot je hersteld bent.

3. Ademhalingsoefeningen
De ademhalingsklachten die jij ervaart door de chronische longaandoening kunnen verminderen door regelmatig te sporten of te bewegen. Dat komt omdat je spiercellen steeds beter leren omgaan met zuurstof. De cellen kunnen zo met minder zuurstof toch meer doen. Je kunt je ademhalingspier ook extra trainen met ademhalingsoefeningen. Probeer dit maar eens: adem in via je neus en adem uit door je mond door je lippen te tuiten.

4. Bouw het goed op
Het is als je COPD hebt wel belangrijk dat je het sporten rustig opbouwt. Zeker als je een tijd niets hebt gedaan. Begin dan eerst eens met 10 minuten bewegen en bouw de duur en frequentie langzaam uit. Als je voelt dat het te inspannend wordt dan stop je even om op adem te komen. Laat je niet door anderen opjagen om toch door te gaan!

5. Na de training
Omdat je toch wat kwetsbaardere longen hebt is het belangrijk dat je niet te veel afkoelt na het sporten. Als je binnen hebt gesport in een sporthal of fitnessruimte is het daarom beter om niet bezweet naar buiten te gaan. Rokerige ruimtes kun je natuurlijk ook beter vermijden, maar dat is tegenwoordig niet zo moeilijk meer. Veel sportterreinen zijn zelfs helemaal rookvrij!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: