Direct door naar content
Wielrennen met een prothese? Zo doe je dat! afbeelding nieuwsbericht

Wielrennen met een prothese? Zo doe je dat!

28 juni 2018

Ben jij graag buiten? Dan is wielrennen een ideale sport: lekker stoempen tegen de wind in de Nederlandse polders, of lekker rustig peddelen over de heide en langs rivieren. Als je door een amputatie een prothese hebt kun je gewoon op een sportieve fiets springen. Met wat aanpassingen race jij overal heen!

Voordat je op een racefiets stapt is het goed om jouw situatie met je revalidatiearts of therapeut te bespreken. Bij wielrennen is het namelijk belangrijk dat er even goed gekeken wordt naar je balans. Zeker als je een beenprothese hebt kan je evenwicht anders zijn. En je wilt niet gelijk van je fiets af vallen!

Misschien heb je na je amputatie in het revalidatiecentrum al op een hometrainer gefietst. Dat is een hele goede manier om aan het fietsen met je nieuwe prothese te wennen. Je zal dan merken dat het fietsen anders is, omdat je aan je prothesezijde minder gewicht hebt.

Op een hometrainer kun je dat veilig oefenen, want je hoeft dan niet plotsklaps te remmen en af te stappen. Zeker het op- en afstappen met je prothese zal je moeten oefenen. Het is daarbij belangrijk dat je vooral je goede been gebruikt. Bij het opstappen zet je af met dat been en bij het afstappen zorg je dat je met dat been weer bij de grond komt. Om die reden is het belangrijk dat je zadelhoogte zo staat dat je gelijk bij de grond kunt. Dan hoef je niet van je zadel om af te stappen.

Om je fiets rijklaar te maken voor jou zijn verschillende aanpassingen mogelijk. Zo kun je aan een stilstaande crank denken: hiermee fiets je met je goede been terwijl de andere trapper niet beweegt. En als je een armprothese hebt? Dan kun je met allerlei oplossingen je prothese op een slimme manier aan het stuur vastmaken. Vraag daar naar bij je revalidatiearts of prothesemaker.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Kijk hier welke wielerverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Pak jij de bal op? Begin met rolstoelhandbal!

Kom even helemaal tot rust met yoga