Direct door naar content
"Door mindfulness en sport ben ik weer aan het werk" afbeelding nieuwsbericht

"Door mindfulness en sport ben ik weer aan het werk"

02 juli 2018

Natascha Bergmans (43) heeft drie jaar geleden door een auto-ongeluk hersenschade opgelopen. Door de combinatie van mindfulness en sport zijn haar klachten flink verminderd en is ze zelfs weer aan het werk: ze geeft met haar eigen bedrijfje cursussen in mindful run en powerwalking.

"Ik stond stil bij het rode licht en er is een auto achterop geklapt. In eerste instantie had ik alleen wat last van m’n nek. Drie maanden later zat ik bij mijn huisarts met de vraag: ben ik dement aan het worden? Mijn geheugen liet mij in de steek en ik merkte dat ik halve zinnen maakte en dat ik niet op woorden kon komen", vertelt Natascha. Haar huisarts legde uit dat ze door een post whiplash syndroom met een niet aangeboren hersenletsel neurologische klachten had. "Ik heb ook heel snel last van overprikkeling met name met geluid."

Natascha heeft al grotendeels leren leven met haar aandoening. Dat betekende wel dat ze een hoop aanpassingen en trucjes moest aanleren. "Ik heb overal briefjes liggen, als ik ga koken zet ik standaard een kookwekker omdat ik nogal snel afgeleid ben. Dan loop ik weg en was ik vergeten dat ik aan het koken was. Ik heb er in mijn sociale leven in zoverre last van dat ik niet meer naar hele grote evenementen ga. Dat zou me zoveel energie kosten en dat vind ik zonde."

Ze lag op een gegeven moment alleen nog maar op de bank, moe van alle prikkels die ze door de dag heen moest verwerken. Haar huisarts adviseerde Natascha om te gaan sporten. "Ik keek hem echt aan en vroeg: ben je niet goed wijs? Hoe kan ik gaan sporten? Ik kan helemaal niks. Uiteindelijk ben ik toch gaan sporten en ik merkte al snel toen ik buiten aan het sporten was, dat mijn hoofdpijn weg ging."

Voor haar ongeluk heeft Natascha, samen met haar broer, meegedaan aan een funrun. Dat is ze na het ongeluk weer langzaam gaan opbouwen, maar gaandeweg ontdekte ze dat sport in combinatie met mindfulness veel meer opleverde. En dat terwijl ze mindfulness eigenlijk altijd veel te zweverig vond. "Dat ben ik helemaal niet. Maar ik merkte dat het steeds op mijn pad kwam."

Zo ontdekte ze mindfulrunning: een combinatie van hardlopen, yoga, mindfulness en ademhalingstechnieken. Eerst wilde ze alleen een cursus volgen, maar toen ze een Facebookbericht ‘wordt mindful run instructeur’ las, twijfelde ze geen seconde. "Mindfulness en sporten hebben er voor gezorgd dat ik weer volledig aan het werk ben."

Dat ze nu een eigen bedrijfje heeft waarmee ze mindful run en powerwalk cursussen geeft, ziet ze als haar grootste overwinning. Ze houdt de groepen bewust klein, vertelt ze. "Ik moet natuurlijk ook alle namen kunnen onthouden. Ik zoek mensen van tevoren op Facebook en dan kijk ik of ik foto’s kan vinden. Op die manier kan ik wat sneller en makkelijker namen onthouden. Dat vind ik altijd wel heel belangrijk."

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Sporters gezocht voor onderzoek naar koeling

Thijs van den End: “Maak de sprong in het diepe”

Webinars over gezonde leefstijl met een beperking