Direct door naar content
Met deze schaakstukken voel jij het verschil tussen zwart en wit  afbeelding nieuwsbericht

Met deze schaakstukken voel jij het verschil tussen zwart en wit

02 september 2018

Laat jij je hersens graag kraken? Dan is schaken een mooie uitdagende denksport voor jou, zeker als je een visuele beperking hebt. Hoe gaat dat dan? Met een slim schaakbord en speciale stukken waardoor jij het verschil tussen zwart en wit kunt voelen.

Het schaakspel wordt al eeuwen gespeeld, maar ook al lang door mensen zoals jij die de verschillende stukken niet kunnen zien. Dat is mogelijk door een paar mooie aanpassingen in het schaakbord, de stukken en de klok.

Laten we beginnen bij het schaakbord voor blinde schakers. Dit bestaat in een klein formaat van 20 x 20 cm en in een groot formaat van 36 x 36 cm. Op deze borden liggen de zwarte velden iets hoger dan de witte velden, zodat je het verschil goed kan voelen als je daar met je handen over heen gaat. Een klein bord heeft als voordeel dat je het snel kan 'afvoelen'. Een groot bord heeft weer als voordeel dat de velden en stukken groter zijn. Dan hoef je minder lang te voelen of je nu je koning of je toren in je hand hebt.

Om het verschil tussen de zwarte en witte stukken aan te geven is ook iets handigs bedacht. Alle zwarte stukken hebben namelijk een pinnetje op de kop, zodat je die gemakkelijk kunt herkennen. In het begin van het spel als wit en zwart nog aan hun eigen speelkant staan is dat nog niet zo'n probleem, maar als het spel verder is en stukken zijn geslagen dan staat het allemaal niet meer zo netjes.

Dan nog de schaakklok, die aangeeft hoe lang de speler nog heeft voor zijn zet. Voor blinden en slechtzienden bestaat een speciale klok zonder glasplaatje. Hierdoor kun je de wijzers voelen en weet je dus hoeveel tijd je nog hebt. Als de tijd om is dan hoor je dat. Het leuke aan schaken is dat je het op deze manier ook goed tegen ziende spelers kunt spelen.

Wil je meer weten over schaken of ben je benieuwd naar een schaakvereniging bij jou in de buurt, kijk dan op onze pagina over schaken.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: