Direct door naar content
Hoeveel beweging heb je nodig om gezond bezig te zijn? afbeelding nieuwsbericht

Hoeveel beweging heb je nodig om gezond bezig te zijn?

13 september 2018

Bewegen is gezond voor je, maar hoeveel beweging heb je nodig voor een gezond lichaam? Daar bestaat een handig hulpmiddeltje voor: de beweegrichtlijn. Hierin hebben experts vastgesteld hoeveel uur beweging jij nodig hebt om gezond te blijven. Voor volwassenen is dat minimaal 2,5 uur per week en voor kinderen tot 18 jaar 1 uur per dag. Kom jij daar al aan?

De beweegrichtlijn is opgesteld door de Gezondheidsraad om kinderen en volwassenen een beetje houvast te geven over hoeveel beweging je nodig hebt. Zo weet je dus of je al goed bezig bent of dat je het nog beter kunt doen. De regel die iedereen in zijn achterhoofd kan knopen is: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Om je lichaam gezond te houden kun je op verschillende niveaus bewegen. Het is ook goed om daar in af te wisselen. Met ramen lappen, traplopen, de hond uitlaten en rustig zwemmen ben je bijvoorbeeld matig intensief aan het sporten. Wandelen en fietsen vallen hier ook onder.

Als je in een rolstoel zit kun je buiten rollen zeker zien als wandelen. Dat is goed voor je armspieren. Kijk maar naar de routes die wij je geven. Fietsen kan ook als je in een rolstoel zit met een handbike, die je soms ook gewoon aan je eigen rolstoel kunt bevestigen.

Waar je bij matig intensief bewegen nog kunt kletsen, wordt dat bij zwaar intensief bewegen moeilijker. Dan ga je ook zweten. Je kunt hierbij denken aan hardlopen, voetbal, (rolstoel)tennis en fitness.

Met fitness werk je trouwens ook aan een derde categorie: het versterken van je botten en spieren. Als je een beperking hebt kan dat verstandig zijn om bepaalde gebieden extra te trainen. Doe dit wel altijd in overleg met een trainer of arts. Tot slot zijn er nog balansoefeningen die vooral bij sporten als yoga, pilates, turnen en ballet terugkomen. Dit is zeker van belang als je bijvoorbeeld door een amputatie niet meer over een goed evenwicht beschikt.

Ben je nog op zoek naar een sport waarmee je jezelf gezond kunt houden? Ook bij jou in de buurt is een vereniging waar je een proefles kunt nemen. Bekijk hier het aanbod.

Bron: Hartstichting

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: