Direct door naar content

Voetbal met een beperking

Voetbal is een populaire balsport waarbij twee ploegen zo vaak mogelijk moeten scoren in het doel van de tegenstander. Beide ploegen hebben een eigen doel waar hun keeper staat om de ballen uit het doel te houden. De ploeg met de meeste doelpunten in de winnaar, bij een gelijk aantal punten of nul doelpunten is het gelijkspel en is er geen winnaar. Een doelpunt wordt ook wel goal genoemd. De voeten, benen en het hoofd worden het meest gebruikt om de bal te spelen. Je mag de bal niet aanraken met je armen of handen.

Er zijn circa vijf varianten van aangepast voetbal om er voor te zorgen dat er voor sporters met een handicap passend aanbod is. Zo is er G-voetbal voor voor sporters met een lichamelijke of verstandelijke beperking die bijvoorbeeld extra begeleiding of passend voetbalaanbod in de buurt nodig hebben. Amputatie-voetbal is geschikt voor sporters die door ziekte, een ongeluk of een aangeboren afwijking een ledemaat missen. De teams bestaan uit zeven personen en alle veldspelers gebruiken krukken om zich voort te bewegen. Mis je bijvoorbeeld een arm of hand? Dan kun je ook meedoen maar zul je in het doel staan.

Frame-voetbal is met name geschikt voor sporters die afhankelijk zijn van een rollator, looprekje of rolstoel. Een team bestaat uit maximaal vijf spelers welke allemaal een hulpmiddel gebruiken om zichzelf voort te bewegen. CP-voetbal wordt gespeeld door sporters met die als gevolg van hersenbeschadiging motorische beperkingen hebben. Een team bestaat bij CP-voetbal uit zeven spelers en wordt gespeeld op een kleiner voetbalveld. Voor voetballers met een auditieve beperking is er dovenvoetbal. Deze voetballers spelen met name samen in zaalvoetbalcompetities.

Kijk hieronder voor alle mogelijkheden om te voetballen bij jou in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw regio.

VIND UNIEKE SPORTAANBIEDERS VOOR VOETBAL

Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond

Voetbal is voor iedereen. Ook voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. De KNVB vindt dat mensen met een beperking ook van leuke activiteiten als voetbal moeten kunnen genieten. Niemand staat buitenspel. Daarom organiseert de KNVB al ruim dertig jaar competities voor G-teams. Samen met Fonds Gehandicaptensport, ING, Voetbal International en PwC is het G-voetbalplan ontwikkeld. Zo geven deze partijen G-voetbal de aandacht die het verdient en stimuleren ze verenigingen om G-voetbal op te zetten.

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×