Direct door naar content

Wielrennen met een beperking

Is wielrennen iets voor jou?

Nederland is een fietsland. Van kleins af aan leren kinderen al fietsen. Er zijn vele vormen van fietsen, en dat maakt het een hele geschikte sport voor uiteenlopende beperkingen. Bij wielrennen draait het om snelheid, voor deze sport worden daarom dan ook speciale racefietsen gebruikt. Dit zijn zeer lichte fietsen met hele smalle wielen en veel versnellingen. Wielrennen kun je ook zeker met een beperking, want voor bijna elke beperking is er een geschikte soort fiets. Daarom is wielrennen voor bijna iedereen wel een geschikte sport. Er bestaan vijf verschillende onderdelen binnen het aangepaste wielrennen: handbiken, cycling, tandem, tri-cycling en ID-cycling.

Cycling renners rijden op een normale of aangepaste racefiets, afhankelijk van hun beperking. Zo kan iemand met een onderbeenprothese op een gewone racefiets rijden en kan iemand met een spastische rechterhand alle versnellingen en remmen bedienen met zijn linkerhand.

Als handbiker rijd je liggend, knielend of zittend op een driewielige fiets die je met je armen aandrijft. Vooral sporters die in een rolstoel zitten vinden hun weg naar het handbiken.

Tandemfietsen is bij uitstek geschikt voor sporters met een visuele beperking. De tandem is een fiets voor twee personen, waarbij de renners dezelfde houding aannemen als op een traditionele racefiets. In tandemwedstrijden probeer je dan ook als duo de tegenstanders te verslaan. De voorste renner noem je ‘piloot’, want hij of zij stuurt, remt en schakelt. De achterste renner heet een ‘stoker’. Dit is de renner die doorgaans een visuele beperking heeft.

Bij tri-cycling fiets je op een fiets met drie wielen, waarvan alleen het het voorwiel bestuurbaar is. De achterwielen worden aangedreven door een systeem bestaande uit pedalen en een ketting. Tri-cycling is vooral geschikt als je door je beperking niet zelf in evenwicht kunt blijven. 

ID-cycling kan op elk van de bovenstaande fietsen en is er voor sporters met een verstandelijke beperking.

Net als in de reguliere wielersport wordt er onderscheid gemaakt tussen wegwedstrijden en tijdritten. Ook worden er officiële kampioenschappen verreden. In de categorieën Tandem en Cycling wordt er ook aan baanwielrennen gedaan. Ook hierbij zijn de onderdelen hetzelfde als in de reguliere wielersport.

Er zijn veel wielerverenigingen in Nederland waar je kennis kunt maken met wielrennen. Ga gerust een keer kijken en proberen of het wat voor jou is! Het leuke van deze sport is dat je het in verenigingsverband kunt doen en zo andere sporters tegenkomt, maar je kunt ook lekker vanuit huis op de fiets stappen en de omgeving verkennen.

Ook deze sport doen?

Bekijk alle mogelijkheden voor wielrennen in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw gemeente.

Sportclub zoeken Contact opnemen

Vind je Unieke Sport

    Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen
      Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen
        Gebruik de pijlen omhoog en omlaag en enter om items te selecteren en tab en enter om items te verwijderen

        Koninklijke Nederlandse Wieler Unie

        Als sporter met een beperking ben je bij de KNWU aan het goede adres. Para-cycling omvat namelijk alle wielerdisciplines voor renners met een handicap. De KNWU streeft ernaar om para-cycling voor zoveel mogelijk mensen met een beperking toegankelijk te maken en deze discipline volwaardig te integreren binnen de wielersport.

        Programma van:

        Partners: