Direct door naar content
Gymnastiek met een beperking is er voor iedereen afbeelding nieuwsbericht

Gymnastiek met een beperking is er voor iedereen

30 april 2019

Misschien heb je het onlangs wel gezien op televisie: turner Epke Zonderland werd voor de derde keer Europees kampioen aan de rekstok. In Polen vloog hij erop los. Wil jij ook een keer vliegen, salto's maken of over een evenwichtsbalk leren lopen? Probeer dan de sport gymnastiek eens! 

Gymnastiek is er eigenlijk voor iedereen. Veel gymnastiekverenigingen bieden bovendien de discipline G-gym aan. Deze richt zich op de motorische ontwikkeling en bewegingspatronen van mensen met een verstandelijke beperking. Bij G-gym wordt er op eigen tempo en niveau gesport. 

Echte turntoestellen
Bovendien leer je turnen op de echte turntoestellen zoals bijvoorbeeld de vloer, balk, rekstok en brug. Als je het echt heel leuk vindt of er stiekem zelfs goed in bent, kun je meedoen aan Special Olympics wedstrijden op regionaal, landelijk of zelfs internationaal niveau.

Bij turnen doen de mannen zes toestellen (vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rek) en de vrouwen vier (sprong, brug, balk en vloer). Turn(st)ers leren regelmatig nieuwe elementen die ze in hun oefeningen zo netjes mogelijk proberen uit te voeren. Ook jij gaat daar tijdens de G-gym lessen mee aan de slag. 

Turnen is een Olympische sport, maar kent geen Paralympische wedstrijd. Wel zijn er mogelijkheden om mee te doen aan de Special Olympics (de Olympische Spelen voor verstandelijk gehandicapten). 

Gym-Extra
Naast G-Gym bieden sommige verenigingen ook Gym-Extra aan. Deze vorm van gymnastiek is vooral bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Tijdens deze lessen wordt gewerkt aan het verbeteren van de motoriek en het leren van bewegingen. 

Gymnastiek is dus echt voor iedereen: langzaam maar zeker leer je niet alleen gym-elementen, maar werk je ook aan je zelfvertrouwen en leer je omgaan met je beperking.

Net zo'n held als turner Epke Zonderland of Special Olympics turner Erik van Loenen worden? Ga dan eens op zoek naar een vereniging bij jou in de buurt

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: