Direct door naar content
Zomersport: fietsen met een beperking afbeelding nieuwsbericht

Zomersport: fietsen met een beperking

13 juli 2020

Wielrennen en handbiken zijn echte zomersporten. Op de fiets geniet je lekker van het zonnetje en de natuur om je heen. En als het heel erg heet is, geeft de rijwind je nog extra verkoeling ook! Als je een beperking hebt kun je deze zomer die vrijheid ook voelen, want voor jou is heel veel mogelijk. 

Wielrennen kan door allerlei mogelijke aanpassingen aan fietsen of handbikes met veel verschillende beperkingen. We gaan daarom even langs een aantal opties:

Visuele beperking
Denk je dat je met een visuele beperking niet kunt fietsen? Dan heb je het fout. Daar is namelijk het tandemonderdeel voor uitgevonden. Jij zit dan achterop en iemand zonder visuele beperking zit voorop als jouw piloot. Hij of zij stuurt en geeft commando’s over wat er op de weg aankomt. 

Met prothese
Als je door een amputatie een prothese hebt kun je gewoon op een sportieve fiets springen. Misschien heb je in het revalidatiecentrum al op een hometrainer gefietst. Dat is een hele goede manier om aan het fietsen met je nieuwe prothese te wennen. Je zal dan merken dat het fietsen anders is, omdat je aan je prothesezijde minder gewicht hebt. Op een hometrainer kun je dat veilig oefenen, want je hoeft dan niet plotsklaps te remmen en af te stappen. Als je echt de weg op gaat is het belangrijk dat je je fiets goed laat afstellen. Je revalidatiearts kan je daarbij goed helpen. 

Handbiken 
De handbike was vroeger alleen voor getrainde atleten, maar dat is al lang niet meer zo. Steeds meer rolstoelgebruikers ontdekken dat je met een handbike langere afstanden kunt afleggen. Je gebruikt je handen als motor om jezelf aan te drijven. Je kan dit al ervaren door een handbike aan je rolstoel te koppelen. Dit 'fietsdeel' maakt van je rolstoel een driewieler door de twee kleine voorwielen op te tillen. Verder heb je dan ook een stuur voor je met twee handgrepen waarmee je de ketting in beweging brengt. Wil je harder gaan dan kun je altijd overstappen op een handbike, waarbij je veel lager bij de grond ligt. 

Al zin gekregen om weg te rijden deze zomer? Ga dan eens langs bij een wielerclub bij jou in de buurt voor advies en tips. Daar kun je ook altijd een proeftraining doen. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: