Direct door naar content
Quirijn tennist weer dankzij leenrolstoel afbeelding nieuwsbericht

Quirijn tennist weer dankzij leenrolstoel

18 april 2021

Quirijn Brinkman (28) uit Velp heeft altijd aan tennis gedaan. Toen hij niet zo lang geleden in een rolstoel terecht kwam, dacht hij dat die sport niet meer mogelijk was. Tot zijn buurman hem de tip gaf om rolstoeltennis uit te proberen. Met een rolstoel van Uniek Sporten Uitleen kon hij weer aan het tennissen proeven. “Ik ben blij dat ik mijn oude sport weer kan uitoefenen.”

Quirijn heeft een functioneel neurologische stoornis. “De aanleiding weten ze niet exact, maar ik heb daardoor een verlamming in mijn linkerbeen en soms valt mijn rechterbeen ook uit. Dan doen mijn benen het gewoon niet meer. In mijn rolstoel moest ik daarna letterlijk het wiel opnieuw uitvinden.” 

Vertrouwd gevoel
Via de parkmanager van TV Beekhuizen, waar hij altijd al tenniste, kreeg hij een mail over een rolstoelvaardigheidstraining vanuit Uniek Sporten. “Ik zat toen vrij kort in een rolstoel dus dat leek mij wel goed idee. Ik heb bij die training ook al verschillende sporten uitgeprobeerd: basketbal, handbiken, en rolstoeltennis.” Tennis gaf hem gelijk weer een vertrouwd gevoel terug. 

Uitproberen
Hij kon toen eerst beginnen in een kinderrolstoel van de Esther Vergeer Foundation. “Ik ben meteen met toernooien begonnen, want daar leer je gewoon heel veel van. Iedereen zei al: ‘die stoel past jou niet’. Toen dacht ik: dat zal wel en om meteen zo’n rolstoel aan te schaffen is best een heel bedrag.” Hij wilde eigenlijk eerst een stoel kunnen proberen voor hij zelf een sportrolstoel ging aanschaffen. Dat is precies wat bij Uniek Sporten Uitleen kan. Daar kun je namelijk zes maanden een rolstoel proberen. “Dat is ideaal natuurlijk”, zegt Quirijn. 

Wendbaarder
De eerste keer in de rolstoel van Uniek Sporten Uitleen waren gelijk een wereld van verschil. “De wielen zijn groter dus met minder inspanning kun je meer kracht zetten. Dat is wel fijn. Je bent wendbaarder.” Het uitproberen van de rolstoel heeft hem ook geholpen bij het uitvinden wat hij nodig heeft. “Ik heb nu ook een eigen rolstoel gevonden die eigenlijk op mij staat te wachten.” 

"Het is niet zo dat omdat ik invalide ben dat ik andere spelregels nodig heb"

Quirijn Brinkman

Met valide spelers
Hij kan iedereen daarom ook adviseren om net als hem gewoon contact met Uniek Sporten Uitleen op te nemen en het gewoon te proberen. “Sport helpt je wel om een barrière door te komen, want het is toch makkelijker om contacten te leggen tijdens het sporten.” Het leuke aan tennis vindt hij dat niet eens alleen met mensen met een beperking hoeft te zijn. “Ik vind het heel grappig om te mixen met andere tennissers en mindervalide te maken. De staande spelers verzinnen dan wel allemaal regels: ‘ja de bal mag ook wel drie keer stuiteren’. Dat heb ik helemaal niet nodig. Het is niet zo dat omdat ik invalide ben dat ik andere spelregels nodig heb.” 

Wil jij net als Quirijn ook een sport uitproberen met een leenrolstoel? Kijk dan naar de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen in jouw regio. 

Foto: Marjo Hendrix Fotografie

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: