Direct door naar content
Spelen Parijs2024 wil meer para-sport emoji’s afbeelding nieuwsbericht

Spelen Parijs2024 wil meer para-sport emoji’s

17 december 2020

Bij de emoji’s in je telefoon kun je tegenwoordig al uit heel veel figuurtjes kiezen die bij jouw leven passen. Zo kun je in Whatsapp en andere apps sinds eind 2019 een poppetje in een rolstoel of met een blindegeleidestok gebruiken bij je berichtjes. Voor de vele verschillende sporten met een beperking bestaan nog geen specifieke symbolen. Daar wil de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 verandering in brengen. Zij zijn daarom een campagne gestart om meer para-sport emoji’s goedgekeurd te krijgen. 

Dan zul je zeggen: 2024 is nog ver weg. Maar het introduceren van nieuwe emoji’s vraagt nu eenmaal veel tijd. Daar kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Eind 2019 werden al dertien nieuwe symbolen voor onder andere een rolstoel, een prothese en een gehoorapparaatje toegevoegd. Op deze manier wil de organisatie die deze emoji’s goedkeurt gehoor geven aan de roep om mensen met een beperking meer vertegenwoordigd te laten zijn in deze digitale communicatievorm. 

#ParaEmojis2024

Maar als je nu in een berichtje wil zetten dat je net lekker een potje rolstoeltennis hebt gespeeld of dat je met één arm zwemt, dan kun je lang zoeken naar een geschikte emoji. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen Parijs 2024 roept daarom met de hashtag #ParaEmojis2024 op om meer emoji’s te introduceren waar jij je in kan herkennen. De boodschap die ze daarbij geven: 'tegenwoordig bestaan deze sporten, maar de emoji’s nog niet'. Wat vind jij van deze symbooltjes? Zou jij ze gebruiken?

Para Emojis 2024

'Terechte erkenning'

De campagne wordt al ondersteund door verschillende paralympische sporters waaronder ook de Nederlandse sprintster Marlou van Rijn. Voor de Franse rolstoeltennisser Michaël Jérémiasz, die in 2008 goud won met zijn dubbelpartner Stéphane Houdet, gaat het om veel meer dan een paar symbooltjes. “Het introduceren van emoji’s voor Para-sport is een terechte erkenning voor iedereen die aan deze sporten doen. Het is op die manier een mooie gelegenheid op weg naar het presenteren van ‘anders’ als ‘normaal’.”

Gelijke aandacht

De organisatie van Parijs 2024 probeert daar in ieder geval ook aan bij te dragen. Zij hebben de ambitie om de Paralympische Spelen net zo veel aandacht te geven als de Olympische Spelen. Dat kun je al zien in het logo: Parijs 2024 is de eerste Spelen met één logo voor beide evenementen.  

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: