Direct door naar content
Proef nu aan wintersport met een beperking! afbeelding nieuwsbericht

Proef nu aan wintersport met een beperking!

08 februari 2021

Door de grote hoeveelheid sneeuw die afgelopen weekend is gevallen, lijkt Nederland wel een beetje een wintersportgebied. Zonder echte besneeuwde bergen natuurlijk. In verschillende gebieden zochten enthousiaste skiërs en snowboarders lichte hellingen op om van af te gaan. In de steden werden zelfs langlaufers gespot. Wist jij dat deze wintersporten met een paar kleine aanpassingen ook heel goed te doen zijn met een beperking? 

Heb je door de winterse plaatjes in eigen land ook zin gekregen om actief te worden in de sneeuw? Dan is dit misschien wel het moment om meer te weten over langlaufen, skiën en snowboarden met een beperking. Deze sporten zijn met wat aanpassingen in het materiaal goed te doen met verschillende beperkingen als een dwarslaesie, amputatie of een visuele beperking. 

Zittend of staand?

Bij de sporten langlaufen en skiën kun je afhankelijk van jouw beperking kiezen uit de zittende of staande variant. Als je voldoende kracht in je benen hebt dan kun je goed staand leren skiën of langlaufen op één of twee ski’s en met gebruik van aangepaste stokken. Als je benen niet meer goed functioneren dan is de zitski een uitvinding voor jou. Dit is een soort kuipje met een of twee ski’s eronder. Hoe je ook door de sneeuw glijdt, het naar beneden suizen geeft je echt een ongekend gevoel van vrijheid!

Wil je meer weten over zitskiën? Bekijk dan de overzichtspagina over skiën met een beperking. Hier vind je ook mogelijkheden om in de buurt te beginnen met deze sport. 

Snowboarden

Dat je met een beperking op een board ook hoge snelheden kan halen hebben de bekende Nederlandse Parasnowboarders Bibian Mentel en Chris Vos al wel laten zien. Snowboarden wordt voornamelijk staand gedaan, maar dankzij een Nederlandse uitvinding, de Twinrider, is het ook mogelijk geworden om het zittend te doen. 

De Twinrider bestaat uit een normaal snowboard met daarop een frame met een kuipje waar je in kunt zitten. Je knieën en je voeten zitten tegen speciale steunen aan zodat je goed kunt blijven zitten. Daarmee kun je ook sturen, want het frame kan bewegen zodat je ook bochten lekker scherp kunt aansnijden. 

Wil je meer weten over snowboarden? Bekijk dan de overzichtspagina over snowboarden met een beperking. Hier vind je ook mogelijkheden om in de buurt te beginnen met deze sport. Bekijk ook dit filmpje van de twinrider in actie:

Wintersport visuele beperking 

Ook met een visuele beperking kun je actief aan wintersport doen. Het beofenen van langlaufen, skiën of snowboarden als je blind of slechtziend bent kun je vergelijken met hardlopen met een visuele beperking. Als je op lange latten of een board gaat staan moet je ook goed begeleid worden door iemand met goed zicht en je moet zelf ook goed zichtbaar zijn voor. Daarom krijg je op de piste een fel gekleurd hesje met de tekst 'BLIND' en drie zwarte stippen eronder, dat is het internationale symbool voor een visuele beperking. Je begeleider draagt ook een hesje met daarop de tekst 'GUIDE' en een gevarendriehoek. Onderweg geeft je gids je aanwijzingen over het maken van bochten en je houding. Dat kan hij of zij roepend maar soms wordt een walkietalkie gebruikt om te communiceren. 

Bekijk in de Sportzoeker alle mogelijkheden van skiën of snowboarden met een visuele beperking

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: