Direct door naar content
Anja: “Met rolstoeldansen vergat ik alles” afbeelding nieuwsbericht

Anja: “Met rolstoeldansen vergat ik alles”

18 februari 2021

Anja van Wijk (32) uit Den Bosch ontdekte een hele tijd terug het rolstoeldansen. Het was voor haar de perfecte combinatie van bewegen en muziek. Op de zaterdagmiddagen was ze niet van de dansvloer te krijgen. Door de coronamaatregelen heeft ze nu al een tijd niet meer kunnen dansen, maar in ‘Zumba for wheelzzz’ vond zij niet zo lang geleden een mooi alternatief voor thuis. “Dat is echt een flinke workout!” 

Anja is spastisch en zit daardoor het grootste deel van de dag in een elektrische rolstoel. Zeker omdat ze veel zit wilde zij graag in beweging blijven. Toen ze ongeveer zestien jaar geleden ergens iets las over rolstoeldansen dacht ze gelijk: dat is iets voor mij. Zo ging ze iedere zaterdagochtend vanuit Den Bosch naar Rijen om daar een uurtje te dansen

Betere houding

Ze gebruikte daarbij een sportrolstoel met een lagere rugleuning, waardoor ze ook meer werd gedwongen om rechterop te zitten. “Toen ik net begon zat ik helemaal onderuit gezakt en voorover gebogen in die stoel. Tijdens het rolstoeldansen heb ik echt moeten leren om rechtop te zitten en vanuit mijn heupen de rolstoel te draaien. Dat heb ik echt daar geleerd. Die winst heb ik er wel uit gehaald.”

“Ik was eigenlijk de hele tijd lekker op de dansvloer bezig met van alles en nog wat. Ik ben dan niet zo’n stilzitter hoor"

Anja van Wijk

Ze let nu ook veel meer op haar houding, maar voor haar armspieren was het dansen ook goed. “Je moet een bepaalde armspanning hebben, ook als je gewoon danst. Anders kun je niet draaien. Je moet niet denken dat je met rolstoeldansen niks hoeft te doen hoor. Ik moest echt continu recht blijven zitten en draaien met behulp van mijn heupen.” 

Alles eruit halen

Anja begon met een danspartner die al wat ouder was. Zij merkte dat die vrouw wat sneller moe werd. “Ik wilde juist kijken dat ik alles eruit kon halen. Ik heb toen met mijn moeder overlegd of zij niet met mij wilde dansen. Zo is zij er ook ingerold en dat hebben we samen toch heel lang gedaan.” De dansschool waar Anja kwam stopt er binnenkort mee, maar zij hoopt dat ze het met de groep nog wel een keer leuk kunnen afsluiten. 

Geen stilzitter

De laatste keer dat zij heeft gedanst is nu door corona al een tijd geleden. Ze mist het zwieren over de dansvloer dan ook erg, want het dansen betekende veel voor haar. “Met rolstoeldansen vergat ik alles wat mij bezighield en dacht ik even alleen aan het dansen.” De ochtenden werden later ingeruild voor middagen van één tot vier uur met af en toe een drinkpauze. “Ik was eigenlijk de hele tijd lekker op de dansvloer bezig met van alles en nog wat. Ik ben dan niet zo’n stilzitter hoor. Ik ben dan wel iemand die fanatiek is en echt tot het gaatje wil gaan qua wat ik aankan.” 

Zumba voor thuis

Ze kwam dan bezweet en tevreden thuis. “Dat mis ik zeker nu. Net als het zeilen wat ik bij een watersportvereniging hier in Den Bosch doe. Dat ligt nu ook even stil. Ik mis wel veel aan beweging. Daarom ben ik ook des te blijer dat ik het Zumba for Wheelzz heb ontdekt”, zegt ze opgewekt. Een vriendin gaf haar die Zumba-les voor thuis als tip. “Je doet dan via Zoom allerlei oefeningen met je bovenlichaam op van die positieve vibe muziek. Ik probeer dan ook los van mijn leuning in mijn elektrische rolstoel te zitten zodat ik ook weer een actieve houding heb.” Anja heeft nu drie keer meegedaan en kan het iedereen aanraden. “Je bent bijna een uur flink bezig. Het is toch een vorm van beweging en iedere beweging is mee genomen toch?”

Meer informatie over Zumba vind je hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: