Direct door naar content
Probeer roeien met jouw beperking! afbeelding nieuwsbericht

Probeer roeien met jouw beperking!

21 april 2021

Nu de lente doorbreekt kunnen we weer denken aan sporten op en in het water. Ben jij graag op het water? Dan is roeien misschien wel jouw sport, want dan ben je echt dichtbij het wateroppervlak. Deze watersport kun je met wat aanpassingen met verschillende beperkingen beoefenen. In Nederland hebben we ook vrij veel toegankelijke roeiverenigingen waar je het roeien met een beperking op een veilige manier kunt leren. 

Misschien heb je wel eens roeiers over een kanaal of vaart zien gaan. Zij snijden met hun smalle bootje door het water, wat er vanaf de kant sierlijk en soepel uitziet. Maar om zo over het water te vliegen zijn in de boot krachtige halen met de riemen nodig. Het is daarmee een technische sport en tegelijk ook een sport waarbij je al je spieren gebruikt. Met je je armen haal je de riemen door het water, maar je gebruikt ook je beenspieren en je buikspieren om extra kracht te zetten. Roeien is op die manier een ideale sport om conditie en spierkracht op te bouwen. Het kabbelende water langs je boot maakt het natuurlijk ook eens ontspannend. 

Roeiapparaat

Die techniek krijg je vanzelf onder de knie. Bij veel verenigingen zul je eerst op een roeiapparaat beginnen om te voelen op welke manier je het beste je hele lichaam kunt inzetten bij het doorhalen. Bij dat indoor roeien trek je aan een ijzerdraad en schuif je met je stoeltje steeds naar achteren om meer kracht te kunnen zetten, net als in de roeiboot. Dat is een goede manier om de basisbeweging onder de knie te krijgen. 

Aangepaste steiger

Hoe doe je dat instappen in zo’n wiebelige boot? Daar hoef je vooraf geen zorgen over te maken, want bij veel roeiverenigingen die aangepast roeien aanbieden is daar op allerlei manieren aan gedacht. Zo kan een speciale instapplank vanaf de steiger over de boot worden geplaatst zodat jij eenvoudig in de boot komt. Sommige verenigingen hebben een instaphek waar je je aan kunt vasthouden bij het instappen. Zelfs als je in een rolstoel zit kun je roeien. Bij het instappen kun je hulp van een begeleider krijgen of als dat nodig is kun je met een tillift in de boot worden geholpen. 

Aanpassingen aan de boot

Afhankelijk van je beperking kunnen aan de boot ook nog allerlei aanpassingen worden gedaan zodat jij gemakkelijk kunt leren roeien. Je kunt dan denken aan extra drijvers die zorgen voor meer stabiliteit van de boot. Als je je benen niet kunt bewegen of als je een prothese hebt dan kan het bankje in de roeiboot ook worden aangepast. Het bankje kan bijvoorbeeld vastgemaakt worden of je prothese kan aan het voetenplankje worden bevestigd. 

Visuele beperking

Aangepast roeien is ook een geschikte sport als je een visuele beperking hebt. Jij zal dan  waarschijnlijk beginnen in een meerpersoonsboot, waarbij je in het midden plaatsneemt. Dan zit je precies tussen de 'stuur', die achterin richting geeft aan de boot, en een ervaren roeier voorin de boot. Je twee teamleden zullen je helpen om in het juiste slagritme te komen. Voor dat ritme kun je ook goed op je gehoor afgaan. Als jij net te vroeg bent met doorhalen dan hoor je dat gelijk. Dan gaat het blad van jouw riem namelijk net voor je teamgenoot het water in. Dan hoor je twee keer 'plons'. Als jullie mooi gelijk gaan dan hoor je maar één mooie zachte 'plons'.

Eén van de rest

In de meeste gevallen zul je trouwens ook in een meerpersoonsboot. Dat maakt roeien ook een inclusieve sport, want je kan dan ook een team met roeiers zonder beperking vormen. Gijs Smits, die een visuele beperking en een beenprothese heeft, gaf in een eerder interview aan dat hij dat ook zo leuk vindt aan het roeien. “Het feit dat ik gewoon één van de rest ben en gezellig met de jeugd mee kan roeien, maakt het voor mij zo leuk. Voor de overige jeugdleden bij de vereniging ben ik gewoon Gijs en ik kan daar ook mezelf zijn.”

Wil je meer weten over aangepast roeien of zoek je al een club bij jou in de buurt? Ga dan naar onze roeipagina!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: