Direct door naar content
De beste sporten met een meervoudige beperking afbeelding nieuwsbericht

De beste sporten met een meervoudige beperking

06 mei 2021

In Nederland leven ongeveer 13.000 mensen met een ernstige meervoudige beperking, ook wel afgekort tot EMB. Het gaat hierbij vaak om een complexe combinatie van verstandelijke, zintuigelijke en lichamelijke beperkingen. Sport en bewegen is voor deze doelgroep wat ingewikkelder, maar zeker niet onmogelijk. Het bewegen, op wat voor manier dan ook, kan een groot positief effect hebben op hun leven. We zetten daarom verschillende mogelijkheden op een rijtje. 

Doordat mensen met een ernstige meervoudige beperking erg verschillen in hun mogelijkheden, kunnen we moeilijk van één beste sport spreken. In het algemeen is het wel zo dat met de juiste ondersteuning van alles mogelijk is. Dit kan allerlei positieve effecten hebben op het dagelijks leven zoals het triggeren van motorische vaardigheden tot meer ontspanning van het lichaam. Bij het zoeken naar een geschikte sport is het in ieder geval goed om te letten op een prikkelarme omgeving en kleine groepjes, want anders levert de sportactiviteit alleen maar meer stress op. 

Beweegprogramma

Gehandicaptensport Nederland heeft samen met Special Olympics Nederland een speciaal beweegprogramma voor mensen met een ernstige meervoudige beperking ontwikkeld. Dit programma is gebaseerd op het internationale erkende Motor Activity Training Program (MATP). Het is gericht op het verbeteren van de coördinatie, het zintuiglijk bewustzijn, de conditie en de motorische vaardigheden. Het MATP is bedoeld om iedereen te kunnen laten bewegen op zijn manier, een individuele passende aanpak staat daarom voorop. Meer informatie hierover vind je bij Gehandicaptensport Nederland.

Zwemmen

Zwemmen is ook een fijne beweegvorm voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Onder begeleiding van een ergotherapeut of zweminstructeur kan dit een bijzonder vrij gevoel geven. In het warme water kan de instructeur gebruik maken van hulpmiddelen zoals zwemvleugels of een drijfpak of iemand met een meervoudige beperking te laten drijven. De reacties op het water zijn verschillend: sommigen ontspannen in het water en anderen gaan juist actief hun benen gebruiken.  

Huifdekrijden

Huifdekrijden is een manier om mensen met een meervoudige lichamelijke beperking therapeutisch te laten bewegen. Door de warmte van de paarden en de sfeer werkt dit ontspannend en masserend voor de deelnemer. Spastische mensen beleven daardoor een zeldzaam moment van ontspanning. De beweging op het huifbed zorgt dat de doorbloeding van de spieren verbetert en het helpt ook de spijsvertering op gang. Ontdek daar meer over op de pagina over aangepaste paardensport.

Speciale clubs

In Nederland zijn steeds meer sportclubs en sportaanbieders die activiteiten aanpassen voor sporters met een ernstige meervoudige beperking. Zo maakt Sailability het op verschillende locaties mogelijk om te gaan zeilen. Tijdens het zeilen is er volledige ondersteuning van een instructeur. Een andere bekende organisatie is sportclub Only Friends. Daar kan iedereen met meervoudige beperking probleemloos terecht.

Ben je benieuwd naar het volledige sportaanbod met een meervoudige beperking? Kijk dan in de sportzoeker

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: