Direct door naar content
TV-tip: docu ‘De blinde voetbaltrainer’ afbeelding nieuwsbericht

TV-tip: docu ‘De blinde voetbaltrainer’

11 mei 2021

Een blinde voetbaltrainer die ziende jongens leert voetballen om ze zo van de drugs af te houden. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar het is toch echt het verhaal van de Colombiaan Uber Trochez. Over hem maakte De Nederlandse filmmaker Paul Cohen de indrukwekkende documentaire ‘De blinde voetbaltrainer’, die vanavond op tv is te zien. 

Uber geeft al jaren voetbaltraining aan straatarme jongens in een klein dorp in Colombia. Dat is best bijzonder omdat hij al op jonge leeftijd blind is geworden. Hij probeert de jongens door voetbal op het rechte pad te houden en zo te voorkomen dat ze in de criminaliteit belanden. Zonder diploma’s en financiële middelen zet hij zich elke dag in om zijn voetballers meer over het voetbal te leren en vooral over het leven buiten het spel. 

Geen beperking

De jongens bewonderen hem daarom duidelijk. Dat is zeker te zien in misschien wel de mooiste scene uit de documentaire als ze hem op de fiets naar huis brengen. Dat doen ze met zijn allen: fietsend en lopend naast hem. De trainer zegt zelf ook dat hij het respect van de spelers ook voelt. “Ze omhelzen me en zeggen: ‘Uber, serieus… je hebt helemaal geen beperking. Je bent in staat om op elk veld training te geven.’” 

Liefde en respect

Dennis Gebbink, oprichter van Only Friends, mocht de documentaire al bekijken en besprak op verzoek van 2doc.nl wat hij zo bijzonder vond aan het verhaal. Hij traint bij Only Friends sinds kort ook een team met blindenvoetballers. In de documentaire is het eigenlijk precies andersom, zag hij. Het viel hem op dat de spelers hun blinde voetbaltrainer heel erg serieus nemen. “Hij kan eigenlijk helemaal geen wedstrijd coachen, want soms riep hij dingen die helemaal niet gebeurden. Dus het is echt alleen maar liefde en respect wat Uber van de jongens krijgt.”

'Grotere held'

Dennis ziet ergens wel een gelijkenis met Uber. “We delen dezelfde passie en liefde voor sport en voor mensen. Alleen vind ik deze man nog een grotere held. Ik heb veel respect voor Uber dat hij met zijn beperking een doel heeft gevonden en ervoor gaat.”

De documentaire De blinde voetbaltrainer is dinsdag 11 mei om 22:40 uur en nu al via 2doc.nl.  Bekijk hier een korte trailer van De blinde voetbaltrainer:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: