Direct door naar content
Laat je raken door rolstoelschermen! afbeelding nieuwsbericht

Laat je raken door rolstoelschermen!

28 juni 2021

Als je op zoek bent naar een nieuwe aangepaste sport dan kun je in je zoektocht soms zomaar verrast worden door een sport. Schermen is zo’n sport waar je misschien in eerste instantie niet direct aan denkt, maar wat zeker voor jou een hele leuke uitdaging kan zijn. Bij rolstoelschermen krijg jij namelijk de kans om echt geraakt te worden door alles wat deze sierlijke vechtsport te bieden heeft. 

Je tegenstander raken zonder zelf geraakt worden: dat is waar rolstoelschermen in het kort om draait. Het is een eeuwenoude sport die je misschien ook wel kent uit films als De Drie Musketiers, waarbij het schermen onderdeel is van een heldhaftige strijd. In dat beeld is schermen vooral een tactisch steekspel, maar het is veel meer dan dat. Bij schermen komt namelijk ook veel techniek en spierkracht kijken. 

Rolstoel staat vast

Wist je dat rolstoelschermen ook al sinds 1960 een Paralympische Sport is? Bij deze aangepast sport is één ding anders dan de olympische variant: je zit logischerwijs in een rolstoel. Dat maakt het mogelijk om deze bijzondere sport te beoefenen als je in een rolstoel zit of als je niet goed kunt staan of lopen. Bij het schermen wordt je rolstoel vastgezet in een frame, waardoor je niet naar voren of achteren hoeft te rollen voor het verdedigen en aanvallen. 

Alles met je bovenlichaam

Bij rolstoelschermen is alles geconcentreerd op je bovenlichaam. Dat is waar je door de ander te raken punten kunt maken. Op de benen kunnen geen punten worden gemaakt. Dit brengt ook een moeilijkheid met zich mee, want het hele spel moet dus ook vanuit je bovenlichaam komen. Stel, je wil het wapen van je tegenstander ontwijken dan moet je naar achteren bewegen. Wil je juist zelf proberen te scoren dan moet je je hele bovenlijf naar voren bewegen. Om die reden is het bij rolstoelschermen erg belangrijk dat je voldoende spierkracht in je armen hebt en dat je rompstabiliteit op orde is. Door te oefenen word je hier vanzelf ook sterker in. 

Wapenarsenaal

Een belangrijk onderdeel van deze sport is natuurlijk het wapenarsenaal. Als rolstoelschermer heb je de keuze uit drie wapens: floret, degen en sabel. Deze drie wapens zijn heel erg verschillend in gewicht en in het trefvlak, dat is het stuk op het witte pak waar je kunt scoren. 

Ook tegen ‘voetgangers’

Ben je op zoek naar een tactisch spel waarbij je ook werkt aan je spierkracht? Dan is rolstoelschermen misschien wel jouw sport! Het leuke is ook dat deze sport niet alleen geschikt is voor mensen in een rolstoel. Iedereen die niet lopend kan sporten kan meedoen. Bij veel verenigingen in Nederland kun je trouwens ook tegen valide schermers, die ze voetgangers noemen, spelen. Daar worden ook wedstrijden in georganiseerd. 

Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de speciale pagina over rolstoelschermen. Daar vind je meer informatie en een vereniging bij jou in de buurt. 

Zoek je liever nog even verder naar jouw unieke sport? Dat kan natuurlijk ook in de Sportzoeker

Foto: Huub Keulers Media Services

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: