Direct door naar content
“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is” afbeelding nieuwsbericht

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

21 augustus 2021

Voor Leena de Wilde (33) is sport altijd al belangrijk geweest. Ze is in India geboren met Cerebrale Parese (CP) en toen ze zeven maanden oud was werd ze geadopteerd door haar Nederlandse ouders. Ze groeide vervolgens op in Groningen, waar ze ook allerlei sporten ontdekte. Omdat ze zelf merkt dat het sporten haar allerlei voordelen brengt, wil ze anderen nu ook graag inspireren om te gaan sporten. 

Leena heeft van jongs af aan allerlei sporten kunnen uitproberen. Ze heeft bijvoorbeeld op paardrijden, zwemmen en rolstoelhandbal gezeten. Bij haar thuis werd het sporten ook gestimuleerd. “Mijn vader was erg actief in het voetbal, mijn moeder heeft aan zwemmen, fitness en volleyball gedaan en mijn broertje heeft op hoog niveau geturnd. Ik dacht: ik wil dat ook. Bewegen is goed voor je en ik krijg er altijd positieve energie van. Het is ook nog eens goed voor mijn CP. Ik vind het vooral fijn dat ik even op een andere manier kan bewegen. Ik voel mij vrijer bij het sporten.” 

Sportadvies 

Voor het vinden van de ideale sport, zocht ze ook bewust advies bij verschillende mensen. “Ik heb ook veel gesproken met anderen met een beperking om te kijken wat zij aan sport deden. Ik heb ook met mijn revalidatiearts en mijn fysiotherapeut overlegd over wat voor mij geschikt zou zijn. Ik fitness nu daarom ook onder begeleiding van mijn fysiotherapeut.” Bij het zoeken naar een sport kreeg Leena een paar tips mee. “Het is voor mij bijvoorbeeld handig als het een zittende sport is of dat ik makkelijk kan bewegen. Het is ook belangrijk dat ik het makkelijk vol kan houden. Met de verhoogde spierspanning die ik heb door de CP moet ik wel goed mijn lichaam in acht nemen, maar sporten en mijn CP zijn goed te combineren.

Rolstoeldansen bij een casting

Toen ze wat jonger was vond ze zwemmen een leuke sport. “Ik wilde graag in het verwarmde water zijn omdat het mij meer vrijheid gaf. Het water heeft ook een positief effect op mijn lichaam en het zorgt ervoor dat ik ontspan.” Na het zwemmen wilde ze op een gegeven moment weer iets anders en ontdekte ze rolstoeldansen. Daar deed ze ook wedstrijden in en volgde ze wekelijks lessen.

“Bij combidansen dansen mensen met en zonder beperking samen. Dan leg je niet zo nadruk op die rolstoel en die beperking"

Leena de Wilde

Door de komst van haar zoontje is ze daar even mee gestopt, maar onlangs kon ze dat gevoel van het zwieren en draaien in haar dansrolstoel weer even terugkrijgen. Bij een casting voor sportmerk Nike had ze namelijk een spontane ontmoeting met een professionele danser. “Hij vroeg naar mij en ik vertelde hem dat ik ook in mijn rolstoel had gedanst. Toen ik hem een video liet zien hoe je moet combidansen hebben we samen even een kort stukje de Engels Wals gedaan. Dat ging direct al goed. Het was zo leuk.” 

Kijk hier maar hoe dat eruit zag:

Mensen verbinden

Juist dat dansen met een iemand zonder beperking vindt ze ook het mooiste, legt ze uit. “Bij combidansen dansen mensen met en zonder beperking samen. Dan leg je niet zo nadruk op die rolstoel en die beperking.” Het filmpje van het stukje Wals leverde veel positieve reacties op. “Dan is mijn doel bereikt. Ik wil andere mensen inspireren en laten zien dat dat ook mogelijk is. Niet alleen mensen met een lichamelijke beperking maar juist ook mensen zonder beperking om die beeldvorming positief te bevorderen. Als je mensen met elkaar verbindt dan zie je die lichamelijke beperking niet meer.”  

Voor iedereen

De positieve reacties geven Leena veel energie om door te gaan met sporten. “Omdat het mij zo’n goed gevoel geeft, wil ik anderen ook inspireren om iets aan sport te doen. Ik ga er zelf vanuit dat ik dat ik mijn hele leven iets met sport kan blijven doen. Zo lang dat gaat natuurlijk. Ik zeg ook niet dat iedereen gelijk heel fanatiek moet gaan sporten. Het is gewoon goed dat je weet wat er mogelijk is. Het hangt ook af van je beperking, maar voor bijna iedereen is er wel een geschikte of passende sport.” 

Lekker soepel blijven

De voordelen van het sporten en bewegen merkt ze elke dag. “Ik heb mijn sta functie nog, de transfers kan ik makkelijker maken, ik kan mijn zoontje goed tillen en verzorgen. Ik heb thuis ook een Thera Vital trainer. Dat is een hometrainer waar ik mijn armen en benen kan trainen met elektrische ondersteuning waar ik iedere dag op train. Daar blijf ik lekker soepel van en dat is voor mijn CP alleen maar goed.” 

Het profijt wat zij heeft van het sporten gaat ze ook komende maand ook als motivatie gebruiken bij STEPtember, een sponsoractie voor meer geld voor onderzoek naar CP. “Ik ga mensen motiveren om in beweging te komen en iedere dag 10.000 stappen voor CP te zetten!”

Leena was ook al te zien in de promovideo voor de community Vrouwen die Sporten:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: