Direct door naar content
“Esports is de meest inclusieve vorm van sport” afbeelding nieuwsbericht

“Esports is de meest inclusieve vorm van sport”

20 december 2021

Uniek Sporten komt met iets nieuws: Uniek Esports! Met dit platform wil Uniek Sporten professioneel gamen toegankelijk maken voor iedereen, maar ook laten zien dat esporters met een beperking een serieuze uitdaging vormen voor hun tegenstanders. Of die tegenstander nou wel of geen beperking heeft. Arjo Wijnhorst: “Wij hopen zo uiteindelijk meer esporters met een beperking in de teams en divisies te krijgen.”

In de wereld van esports zijn nog meer weinig spelers met een beperking te vinden. Daar gaat Uniek Esports dus verandering in brengen. Het gaat hierbij om het professioneel in competitieverband gamen. Dat is zeker niet onbereikbaar als je een beperking hebt, maar je vraagt je misschien af hoe je daar komt. Arjo Wijnhorst, de oprichter en online marketeer van Uniek Sporten, merkt ook dat veel gamers die de stap naar de professionele esportstak willen zetten met vragen zitten. “Wat kan er met de verschillende games en hardware? Hoe verbeter je je skills in een bepaalde game? Hoe word je eigenlijk professioneel esporter? Hoe kom ik met andere esporters met én zonder beperking in contact en hoe sluit ik mij aan bij een team? Op al dat soort vragen gaan we antwoord geven met Uniek Esports.”

“Wij willen laten zien aan esporters met een beperking: dit kun jij ook"

Arjo Wijnhorst - Uniek Sporten

Andere gamers ontmoeten

Op het platform kun je als gamer met een beperking de informatie en tips vinden die je nodig hebt om een stap verder te komen. Vanuit Uniek Esports worden online toernooien en workshops georganiseerd en krijg je de mogelijkheid andere gamers te ontmoeten en ervaringen te delen. “Dat willen we met het platform ook aanwakkeren”, zegt Arjo. “De informatie en tips zijn belangrijk, maar het gaat ons zeker om de stap daarna. Daar helpen onze partners HiPerks en ESL Benelux heel erg bij. Zij gaan potentiële esporters echt verder op weg helpen.”

Inclusieve esportswereld

Het doel van Uniek Esports is niet een apart esportsteam op te richten met een gamers met een beperking, vervolgt Arjo. “Want dan hebben we het nog steeds niet over inclusie. Waar wij voor staan is dat in bestaande divisies en teams esporters met een beperking ook hun plek gaan krijgen. Want wij geloven dat esports en gaming de meest inclusieve vorm van sport is die bestaat.” Hij wijst daarbij ook naar de vele hardware oplossingen voor allerlei beperkingen zoals controllers waardoor de drempels die je kan ervaren wegvallen.

Het inclusiever maken van de esportswereld werkt volgens Arjo twee kanten op: “Wij willen laten zien aan esporters met een beperking: dit kun jij ook. En tegelijkertijd zeggen we ook tegen valide esporters dat zij gelijkwaardig zijn aan spelers met een beperking.”

Dromen

De tips en adviezen die je op het platform kunt vinden over gamen met een beperking zijn volgens Arjo kunnen zeker ook van pas komen als je net begint als gamer. “Uniek Esports is een heel goed startpunt voor iedere gamer met een beperking.” Wie weet ontwikkel je je heel snel in FIFA, League of Legends of Counter Strike en stoom je door naar een esports team. Het is zeker een droom van het platform om dat voor elkaar te krijgen, zegt Arjo. “Dat we een esporters met een beperking hebben die aan een groot toernooi in de Ahoy. Dat zou mooi zijn. Dan krijg je echt boegbeelden.”

Gezonde leefstijl en esports

Hij heeft ook nog een andere droom met Uniek Esports. “We willen aan meer mensen met een beperking laten zien welke mogelijkheden er zijn om fysiek te sporten en dat de combinatie tussen een gezonde leefstijl en esports juist belangrijk is. Als je goed wil worden in esports dan is het ook goed om lid te worden van je plaatselijke sportschool of dat je met Uniek Sporten Thuis aan de slag gaat. Uniek Esports en een gezonde leefstijl gaan hand in hand.”

Bekijk hier de promo of ga gelijk naar Uniekesports.nl

 

ESL Benelux, HiPerks Foundation, Techonomy en Fonds Gehandicaptensport hebben samen dit idee ontwikkeld om inclusiviteit binnen esports te promoten. Het plan werd door SportInnovator in 2021 uitgeroepen tot één van de winnaars van de challenge ‘Sportakkoord inclusieve(re) esports’.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: