Direct door naar content
Rolstoeltennis kun je nu gewoon proberen! afbeelding nieuwsbericht

Rolstoeltennis kun je nu gewoon proberen!

06 januari 2022

Door de lockdown zijn veel sporten tijdelijk niet mogelijk. Je mag wel in groepjes van maximaal twee buitensporten. Dat maakt één sport in het bijzonder geschikt om nu toch te doen: rolstoeltennis. Is dit voor jou het moment om met deze leuke balsport te beginnen?

Rolstoeltennis is een populaire sport onder sporters met een beperking. Als je in aanraking bent gekomen met deze racketsport zul je snel begrijpen waarom zoveel sporters jou al voorgingen. En om maar gelijk een misverstand uit de lucht te helpen: je hoeft voor rolstoeltennis niet in het dagelijks leven in een rolstoel te zitten. Kijk daarvoor maar naar kampioene Diede de Groot.

Inclusieve sport

Wist je dat tennis eigenlijk een van de meest inclusieve sporten is? Tennis is namelijk een van de weinige sporten die zowel staand als in een rolstoel zijn te beoefenen. De regels zijn zelfs zo ingericht dat het mogelijk is voor rollers om samen met of tegen lopers te spelen. Je kunt dus in je rolstoel ook een potje tennissen tegen je zus, broer een vriend die lopend kan spelen. Ook als je over de baan rolt kun jij je tegenstander flink laten lopen aan de overkant van het net. In dit artikel vertelt Judith Peek van de KNLTB meer over hoe je gemengd kunt spelen en zelfs mee kunt doen in competities.

Draaien en keren

Heb je nog niet zo'n balgevoel? Dat geeft niet, want dat krijg je vanzelf door veel te oefenen. Datzelfde geldt voor het gevoel in je rolstoel. Dat zal in het begin even wennen zijn. Bij rolstoeltennis moet je namelijk veel draaien, keren, stoppen, weer draaien en snel naar het net om de bal nog te halen.

Omdat je dus wendbaar moet zijn op de tennisbaan is het aan te raden om in een speciale sportrolstoel te spelen. Die herken je aan de schuine stand van de wielen, die ervoor zorgen dat je veel sneller kunt reageren. Zo'n rolstoel is best duur in de aanschaf, zeker als je net begint. Daarom kan de mogelijkheden van Uniek Sporten Uitleen voor jou misschien wel interessant zijn. Zo kun je zes maanden een sportrolstoel proberen en kun jij gelijk uitvinden of tennis iets voor jou is.

Harde ondergrond

Tennis kun je op allerlei ondergronden doen, zelfs met een rolstoel. Toch zul jij het lekkerst op gravel of hartcourt spelen, want dat rolt nu eenmaal beter. Kunstgras is bijvoorbeeld veel zwaarder om over te bewegen met je rolstoel door het zand tussen het gras.

Tennisverenigingen

Nederland kent ruim 60 tennisverenigingen waar je met rolstoeltennis kunt beginnen. Daar zijn meestal ook trainers aanwezig die ook verstand hebben van deze tak van de tennissport. Zij kunnen je ook goed op weg helpen met het handiger worden in je rolstoel.

Wil je deze lockdown goed gebruiken en het jaar goed beginnen? Ga dan naar de tennispagina voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: